Home VestiEkonomija Stros-Kan prestaje sa finansijskim menadžmentom

Stros-Kan prestaje sa finansijskim menadžmentom

by bifadmin

Dominik Stros-Kan (65), koji je posle (burnog) odlaska iz MMF otpočeo karijeru u privatnom finansijskom menadžmentu i konsaltingu, naišao je na nove poteškoće, pošto je njegov partner u Leyne, Strauss-Kahn & Partners, Tijeri Lejn (49), izvršio samoubistvo pre nedelju dana u Tel-Avivu.

stros kan

Dominik Stros-Kan je posle optužbe za seksualno uznemiravanje jedne sobarice u njujorškom hotelu 2011. godine stupio sa dužnosti predsedavajućeg Međunarodnog monetarnog fonda. Stros-Kan je tada negirao navode optužnice ali se čitav slučaj završio nagodbom sa tužiteljicom. Pre tog skandala, Stros-Kan je važio za najozbiljnijeg kandidata od strane socijalista na francuskim predsedničkim izborima 2012.
Međutim, bivši predsednik MMF odlučio je da se posveti privatnom konsaltingu i finansijskom menadžmentu u kompaniji Leyne, Strauss-Kahn & Partners, registrovanoj u Luskemburgu. Svoje usluge, između ostalog, nudio je i Vladi Srbije.

U neočekivanom razvoju događaja, Bloomberg News je 20. oktobra preneo deo zvaničnog saopštenja ove kompanije u kojem se kaže da je „Stros-Kan odustao od upravljanja kompanijom kako bi se posvetio drugim aktivnostima“. Samo tri dana kasnije, njegov partner Tijeri Lejn skočio je sa jedne zgrade u Tel-Avivu i izvršio samoubistvo.

Kompanija Leyne, Strauss-Kahn & Partners, u kojoj Stros-Kan još uvek ima 20% akcija, izgubila je skoro dve trećine svoje vrednosti od septembra 2013. godine.

Pročitajte i ovo...