Home VestiEkonomija Podrška razvoju porodičnog biznisa u Čačku i Moravičkom okrugu

Podrška razvoju porodičnog biznisa u Čačku i Moravičkom okrugu

by bifadmin

Prema istraživanjima, u Srbiji 60 odsto firmi posluje manje od 20 godina, a svega 20 odsto porodičnih firmi doživi treću generaciju. Kako obezbediti održiv razvoj biznisa i omogućiti dugoročno poslovanje, govoriće se na Vip radionici „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije“, koju u Čačku organizuje konsultantska kuća Chapter 4 PR u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kraljevo, organizaciona jedinica Čačak, a pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Vip mobile.

Događaj koji će okupiti brojne porodične firme, ustanove i različite organizacije iz Čačka i Moravičkog okruga, održaće se u sredu, 29. oktobra, sa početkom u 9.30 sati, u hotelu Beograd u Čačku. Cilj radionice je da odgovori na ključne izazove sa kojima se suočavaju porodične firme u našoj zemlji.

porodicne firme

Izazov nasleđivanja u porodičnim firmama i problem tranzicije firmi u sledeću generaciju prepoznat je kao ključan za preduzetnike iz Moravičkog okruga. Ovo je treća Vip radionica o porodičnim firmama u Srbiji, a prethodili su joj istraživanje, forum u Beogradu i radionice u Nišu i Kruševcu.

Pored problema nasleđivanja u porodičnim firmama, fokus radionice u Čačku biće i kako prevazići administrativne prepreke i druge teme koje će pomoći firmama u regionu da kvalitetnije upravljaju porodičnim biznisom. O centralnoj temi na radionici govoriće Boris Vukić, partner u konsultantskoj kući Adizes SEE. Stručnjaci iz kompanije Vip će govoriti o načinu na koji savremene tehnologije mogu da olakšaju poslovanje, kao i o pronalaženju adekvatnog kadra za zapošljavanje i razvoju zaposlenih. Takođe, biće predstavljene studije slučaja uspešnih porodičnih firmi iz Čačka.

Radionice „Porodične firme-stub razvoja ekonomije Srbije“organizuju se, između ostalog, i u želji da se skrene pažnja javnosti i nadležnih na republičkom i lokalnom nivou da je porodičnim firmama potrebna posebna pažnja. Na taj način se inicira da država pruži veće podsticaje vlasnicima porodičnih firmi za njihovo osnivanje, razvoj i opstanak, kao i da opštine u kojima porodične firme posluju budu otvorenije za poslovne ideje koje dolaze od preduzetnika.

Naredna radionica biće organizovana u Kragujevcu u drugoj nedelji novembra, a u decembru u Novom Sadu.

Pročitajte i ovo...