Home VestiPolitika i društvo Telenor upozorava na opasne pozive i poruke

Telenor upozorava na opasne pozive i poruke

by bifadmin

Kompanija Telenor Srbija u današnjem saopštenju upozorava korisnike da, ukoliko dobiju sumnjive SMS poruke o novčanim dobicima iz inostranstva, pod uslovom da pozovu određeni broj telefona, daju neke lične podatke ili otvore atačment – to ne učine, jer je reč o međunarodnoj prevari. “Telenor, kao ni drugi operatori, nije u mogućnosti da blokira ove poruke i pozive, između ostalog i zato što stižu sa uvek novih brojeva. Zato savetujemo korisnicima da na njih ne uzvraćaju pozivom, niti šalju tekstualne poruke”, kaže se u saopštenju.

mobilni novcanik

S obzirom na to da su brojevi sa kojih stižu ove poruke pomešani sa regularnim saobraćajem, nije ih moguće unapred prepoznati niti blokirati. Ova vrsta prevare poznatija je u svetu kao “fišing” i veoma je rasprostranjena. U lakšim slučajevima od korisnika se samo naplaćuje jednokratni iznos cene međunarodnog poziva ili SMS-a, kao što je nedavno bio slučaj u vezi sa SMS-om sadržine „Zovi me hitno“. U težim slučajevima, ovaj način prevare se koristi za krađu podataka kao što su lozinke, podaci o kreditnim karticama, i ostalih poverljivih informacija, ili za ubacivanje zlonamernog koda u računar, koji omogućava dalje iskorišćavanje.
Ukoliko korisnik pošalje SMS ili uzvrati poziv na nepoznati broj, automatski će mu biti tarifirano uspostavljanje veze i vreme trajanja poziva po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana ili cena međunarodnog SMS-a, i tako može napraviti veći račun od uobičajenog.

Primer poslednjeg SMS-a:
+4470-3593-5920
Hi, 950,000.00 punds has benn given to you in 2014 Coke Family Support Programme UK Serbia SMS draw. To get, send zour name and phone to: youwincoke@live.co.uk

Pročitajte i ovo...