Home VestiEkonomija NIS lider po konsolidovanoj dobiti i poslovnom prihodu

NIS lider po konsolidovanoj dobiti i poslovnom prihodu

by bifadmin

Naftna industrija Srbije je najuspešnija srpska kompanija po konsolidovanoj dobiti i prihodima na listi BIZNIS TOP 2013/2014, specijalne publikacije časopisa Biznis & Finansije, posvećene poslovanju preduzeća u Srbiji i ekonomskim tokovima u svetu, Evropi i regionu.

Na listi najuspešnijih preduzeća u prethodnoj godini po konsolidovanoj dobiti i poslovnom prihodu na prvom mestu je Naftna industrija Srbije. Po konsolidovanoj dobiti iza NIS su EPS, dve kompanije iz telekomunikacionog sektora Telekom Srbija i Telenor, a slede ih JP Pošta Srbije, Tarkett, Delhaize, Imlek i Hemofarm.

biz top naslovka

Po konsolidovanom poslovnom prihodu, posle NIS, sledi EPS, Fiat Automobili, Delhaize Srbija, Srbijagas, Tarkett iz Bačke Palanke, Idea, Delta Holding i Telenor.

Po dobiti, na prvom mestu je NIS, slede Telekom Srbija i Telenor, a zatim Tarkett i Tigar Tyres. Po poslovnom prihodu, iza prvog NIS-a, sledi Fiat, EPS. Telekom Srbija i EPS Snabdevanje.

Liste najuspešnijih preduzeća formiraju se na bazi rezultata iz završnih računa preduzeća na dan 31.12.2013. a prema podacima Agencije za privredne registre, dugogodišnjeg partnera časopisa Biznis & Finansije u praćenju poslovanja srpske privrede.

U anketi magazina Biznis i Finansije srpska preduzeća sve češće kao pretnju svom poslovanju navode geopolitičke pretnje koje se odražavaju i na plasman njihove robe u inostranstvu i na poslovanje na domaćem tržištu. Srpski izvoz je uglavnom usmeren na Evropu (oko 63%) koja je u recesiji, a s obzirom da je izvoz skoncentrisan na mali broj preduzeća uglavnom stranih investitora, na njihov izvozni rezultat utiče i globalna tražnja. Najdrastičniji primer ovakve izloženosti srpske privrede rizicima je svojevremeni izlazak US STEEL-a sa srpskog tržišta koga je na mestu izvoznika br 1. zamenio Fiat, koji je takođe ovog leta imao zastoj u proizvodnji zbog globalne konjukture.

Na drugoj strani, domaći privrednici sve češće citiraju izvoz kao jedini spas za svoje kompanije jer su na domaćem tržištu izloženi oštroj konkurenciji evropskih i drugih firmi ili ne mogu da nađu tražnju za svoje proizvode usled snažnog opadanja kupovne moći stanovništva i pada aktivnosti u ključnim gra- nama, kakvo je na primer građevinarstvo. U intervjuima za B&F većina direktora navodi da svoje kupce pored Evrope sve češće traži u Aziji i Africi i da ulaže u poboljšanje kvaliteta svojih proizvoda, standardizaciju i interne uštede.

Poslovanje skoncentrisano na velika domaća privatna preduzeća nosi ekonomski rizik. Manja tra- žnja na tržištu, fluktuacija kursa i pogoršanje poslovnog ambijenta će nesumnjivo negativno uticati na poslovanje privrednih subjekata ove godine, i produbiti trendove koji su već bili izraženi u 2013. i prethodnim godinama. To se pre svega odnosi na zavisnost srpske privrede od velikih sistema. Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) 743 matična privredna društva konsolidovala su 2.269 zavisnih i pridruženih pravnih lica i zapošljavala trećinu od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. Na njih se, u proseku, odnosilo i oko dve petine osnovnih finansijskih pozicija svih privrednih društava.

Najviše zavisnih pravnih lica (70) imala je grupacija IM Matijević, koja je u prethodnoj godini svoju kon- trolu proširila nad još 12 preduzeća. Nasuprot tome, Delta Holding je sa 69 zavisnih preduzeća imala jedno manje u odnosu na 2012. godinu, kada je, kao i ranijih godina, dominirala u pogledu broja pravnih subjekata pod njenom kontrolom. Značajno smanjenje je uočljivo i u okviru MK Group, koja je u prethodnoj godini imala kontrolu nad 31 zavisnim i pet pridruženih pravnih lica, što je u odnosu na 2012. manje za 21 zavisno i sedam pridruženih pravnih lica, a najveći broj njih obuhvaćen je konsolidacijom u okviru celine MK Holding, koja je osnovana tokom 2013. i u sastavu je imala 20 zavisnih pravnih lica. Visoka koncentracija interesa ispoljena je i u grupi Verano Motors, sa 25 zavisnih pravnih lica.

Neka od velikih preduzeća domaćih kapitalista koja su smatrana „nosiocima razvoja“ u ranijem periodu, danas su zbog kreditne opterećenosti, niskog nivoa upravljačkih znanja, slabe organizacije, i rasplinutosti na veći broj sektora, upala u probleme. Prema listi BIZNIS TOP, na listi uspešnih domaćih kompanija vode one iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Među, u javnosti, najviše eksponiranim kompanijama domaćih kapitalista, sa udarima krize uspešno se i dalje nose MK Group i Delta holding. Kao što je bilo očekivano još početkom prošle godine, šabački Farmakom MB je usled visoke kreditne izloženosti postao najveća žrtva krize koja je ozvaničena pokretanjem stečaja u septembru ove godine.

Da je ipak bilo moguće pametnije proći kroz turbulentne godine pokazuju primeri drugih domaćih sistema kao što su IM Matijević koji je sa prihodom od 23 milijarde i dobitkom od 2,9 milijarde dinara postao jedan od vodećih domaćih poslovnih sistema, dok su tokom proteklih godina pravu poslovnu imperiju izgradili kragujevački Agromarket i pančevački Almex (dobit od 1,3 odnosno 1,7 milijarde dinara). Trgovinska kompanija Nelt je i u 2013. ostvarila nastavila trend rasta realizacije (prihod od 34,5 milijarde), dok se u žestokoj konkurenciji stranih lanaca i dalje odlično snalazi DIS sa prihodom od 25,4 milijarde dinara. Pravu ekspanziju poslovanja u proteklih nekoliko godina beleže novosadski Promist i šabačka Elixir grupa, dok je među top dobitnicima i Amasis (deo Alco grupe) sa krajnjim rezultatom od 1,5 milijarde dinara.

tabele biz top
RANG LISTE PREDUZEĆA U NOVOJ GRAFIČKOJ FORMI

Magazin Biznis & Finanasije i kompanija SAP, tržišni lider na polju poslovnog softvera, i ove godine su grafički predstavili podatke za rang liste kompanija Biznis TOP 2013/2014.

Uz podršku alata za poslovno izveštavanje ove renomirane softverske kompanije, podaci su prikazani na vizuelno atraktivan način, čime je postignuta odlična preglednost podataka i mogućnost lakše analize rezultata.

Ovako predstavljeni podaci će biti dostupni na sajtu kompanije SAP West Balkans: www.sap.com/westbalkans kao i na sajtu magazina Biznis & Finansije: www.bif.rs.

Pročitajte i ovo...