Home VestiEkonomija Siemens ostvario ciljeve za 2014. godinu

Siemens ostvario ciljeve za 2014. godinu

by bifadmin

Kompanija Siemens AG ostvarila je svoje ciljeve za fiskalnu godinu koja se završila 30. septembra 2014. godine, zahvaljujući dobrim rezultatima u četvrtom kvartalu. Neto rezultat je iznosio 5,5 milijardi evra u poređenju sa 4,4 milijarde evra ostvarenih prethodne godine. Ukupna dobit sektora porasla je za 26 procenata i iznosi 7,3 milijarde evra zahvaljujući jakom rastu profita u sektorima Industrija i Infrastruktura i gradovi.

„Ostvarili smo rezultate koje smo prvobitno obećali za fiskalnu 2014. godinu i ostvarili značajan napredak u jačanju našeg portfolija. Vizija 2020 nam daje jasan strateški pravac da idemo napred“, izjavio je Joe Kaeser, predsednik i generalni direktor kompanije Siemens AG. Siemens veruje da će poslovno okruženje biti složeno u fiskalnoj 2015. godini, između ostalog, zbog geopolitičkih tenzija.

Kompanija očekuje da će prihod na organskoj osnovi ostati na istom nivou kao i prošle godine, a da će porudžbine biti veće od prihoda tako da će book-to-bill racio ostati iznad 1. Pored toga, Siemens očekuje da će dobit od prodaje delova poslovanja omogućiti kompaniji da poveća osnovnu zaradu po akciji (EPS) najmanje za 15% sa 6,37 evra u fiskalnoj 2014. godini. Kada je reč o industrijskom poslovanju, kompanija očekuje profitnu maržu od 10 do 11%.

Siemens

U fiskalnoj 2014. godini iznos porudžbina je dostigao 78,4 milijarde evra, a prihodi su iznosili ukupno 71,9 milijarde evra. Na organskoj osnovi, isključujući promene u portfoliju i efekte deviznog kursa, porudžbine i prihodi su porasli za jedan procenat u odnosu na prethodnu godinu. Vrednost neizvršenih porudžbina na kraju fiskalne godine je iznosila 100 milijardi evra.

Ukupna dobit sektora iznosila je 7,3 milijarde evra u odnosu na 5,8 milijardi evra ostvarenih prethodne godine. Neto rezultat je porastao na 5,5 milijardi evra sa 4,4 milijarde evra prethodne godine, prvenstveno zbog veće ukupne dobiti sektora. Osnovna zarada po akciji iznosila je 6,37 evra u poređenju sa 5,08 evra u prethodnoj godini.

U sektoru Energetika, porudžbine su porasle za četiri procenta na organskoj osnovi. Prihodi su opali tri procenta. Dobit je iznosila oko 1,6 milijardi evra, što je niže od rezultata prethodne godine od oko 2 milijarde evra. Sektor Industrija je zabeležio na organskoj osnovi rast porudžbina od pet procenata i rast prihoda od četiri procenta. Industrija je ostvarila najveći doprinos, 2,3 milijarde evra, ukupnom profitu sektora.

U sektoru Infrastruktura i gradovi, porudžbine beleže pad od četiri procenta na organskoj osnovi. Prihodi su porasli za šest procenata. Dobit je iznosila oko 1,5 milijardi evra, znatno više od prošlogodišnje nešto manje od 300 miliona evra. Organski rast porudžbina u sektoru Medicinska oprema i rešenja je iznosio tri procenta a prihodi su porasli za dva procenta. Dobit je iznosila oko 2 milijarde evra, i na istom je visokom nivou iz prethodne godine.

Na osnovu rezultata fiskalne 2014. godine, Nadzorni odbor i Upravni odbor će predložiti dividendu od 3,30 evra po akciji na usvajanje na godišnjoj sednici Skupštine akcionara u januaru 2015. godine. Kompanija Siemens planira da u narednim godinama isplaćuje dividendu u iznosu od 40 do 60 procenata neto rezultata.

Pročitajte i ovo...