Home VestiEkonomija Oko 20 odsto stanovnika Srbije se bavi poljoprivredom

Oko 20 odsto stanovnika Srbije se bavi poljoprivredom

by bifadmin

Približno svako četvrto domaćinstvo u Srbiji poseduje poljoprivredno gazdinstvo, dok gotovo svaki peti stanovnik Srbije ima stalnu ili povremenu aktivnost u poljoprivredi, pokazala je u četvrtak predstavljena studija o radnoj snazi i aktivnostima poljoprivrednih gazdinstava.

fotka za poljoprivredu

„Više od 326.000 porodičnih poljoprivrednih domaćinstava, što je 52 odsto od ukupno registrovanih u Srbiji, nema drugih prihoda osim poljoprivrede“, kazala je profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Natalija Bogdanov – jedna od autorki studije na osnovu podataka iz popisa poljoprivrede iz 2012. godine.
U Srbiji je u poljoprivredi angažovano 1,4 miliona ljudi, a najveći broj članova porodičnih gazdinstava, 47 odsto, radi na imanjima veličine od dva do 10 hektara, a oko 43 odsto na imanjima do dva hektara.

„To pokazuje da postoji visoka koncentracija radne snage na porodičnim gazdinstvima čija je veličina takva da može da obezbedi egzistencijalni minimum, što jasno upozorava na relativno nisku produktivnost poljoprivrede na porodičnim gazdinstvima“, rekla je ona.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...