Home VestiEkonomija Slovenija: NLB daje do 50.000 evra uzbunjivačima javnosti

Slovenija: NLB daje do 50.000 evra uzbunjivačima javnosti

by bifadmin

Dok mi još muku mučimo za zaštitom uzbunjivača javnosti, Slovenci su u istoj otišli korak dalje –odlučili su da ih novčano nagrađuju. Odnosno ne baš svi Slovenci, već, interesantno, jedna banka koja se poslednjih godina često provlači po medijima zbog loših poslovnih rezultata koje ostvaruje.

Naime, zaposleni Nove Ljubljanske banke (NLB) koji kao “zviždači” prijave kolege zbog poslovnih nepravilnosti posebnoj službi koju su neki već prozvali “unutrašnjom policijom” mogu da dobiju nagradu do 50.000 evra.

Protiv ove odluke je već protestovao sindikat radnika najveće slovenačke banke, a i neki bankari su izneli tvrdnje da se radi o neetičkom pristupu. Formiranje unutrašnje kontrole brani Rok Praprotnik, nekadašnji član vladinog tela za borbu protiv korupcije. On je u NLB-u postavljen na čelo odseka za borbu protiv korupcije, koji nosi službeni naziv Centar za usklađenost poslovanja i ima 17 zaposlenih.

uzbunjivači

“Nagradu će dobiti samo onaj koji je svojim informacijama sprečio da dođe do veće poslovne štete za banku”, kaže Praprotnik koji tvrdi da slične ovakve odseke imaju i kompanije na Zapadu i da je reč o međunarodnoj praksi.

Nagrade zviždačima nudi i američki FBI, izjavio je Praprotnik u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da ne vidi problem u tome što je ovde reč o najvećoj banci koja je u državnom vlasništvu. Šta više, on tvrdi da “državna preduzeća moraju biti još odgovornija u zaštiti imovine”.

Za sada nema podatka da li je ova visoka nagrada do sada nekome isplaćena, ali je Praprotnikov odsek od osnivanja policiji prosledio 43 slučaja u kojima se sumnjalo na počinjenje kaznenih dela.

Nekadašnji predsednik nadzornog odbora NLB-a France Arhar smatra da davanje nagrada za informacije o mogućim poslovnim nepravilnostima nema uporište u zakonu. “Takva praksa je u bankarstvu nepoznata, a svako je inače po zakonu dužan da prijavi nezakonite radnje i to bez novčane nagrade”, kaže jedan od najiskusnijih slovenačkih bankarskih stručnjaka.

Izvor: tportal

Pročitajte i ovo...