Home VestiIT i nauka Sve više munja kao posledica zagrevanja

Sve više munja kao posledica zagrevanja

by bifadmin

Globalno zagrevanje će značajno povećati broj udara munja u Zemljinu površinu, pokazuje najnoviji naučni rad objavljen u čuvenom časopisu Science.

OceanStorm.bg (2)
Ovo istraživanje urađeno je uz pomoć statističkog praćenja munja preko mreže detektora munja u Sjedinjenim Državama. Ali postojeća statistika će se uskoro promeniti: na svaka dva udara munje iz 2000. godine, već 2100. desiće se još tri dodatna, odnosno desiće se povećanje od 150%, napisao je profesor Dejvid Romps sa Univerziteta Berkli. Osim što će povećati opasnost od izbijanja šumskih požara, one će značajno izmeniti i hemijaku strukturu atmosfere, istakao je profesor.
Romps i njegove kolege su izračunale da zagrevanje globalne temperature vazduha za 1 stepen Celzijusove skale donosi povećanje broja udara munja za oko 12%. Oluje će biti sve „nabijenije energijom“ i snažnije, piše u Science-u. Naime, svaka munja u srednjim i gronjim slojevim atroposfere izaziva pražnjenje oksida azota, koji spada u gasove koji izazivaju efekat staklene bašte, tako da bi ovakve nepogode zapravo samo pojačavale taj efekat a Zemlja ušla u svojevrsno klimatsko „vrzino kolo“.

Pročitajte i ovo...