Home VestiEkonomija U malim i srednjim preduzećima otpušteno 200.000 radnika od 2009. godine do danas

U malim i srednjim preduzećima otpušteno 200.000 radnika od 2009. godine do danas

by bifadmin

U malim i srednjim preduzećima se od 2009. godine smanjio broj zaposlenih za skoro 200.000, sa 582.409 na današnjih 385.934.

MSP

Koordinator Foruma malih i srednjih preduzeća PKS Aleksandar Gračanac kaže za „Blic“ da su razlozi sledeći: smanjenje tražnje, ulaganja, porast troškova ulaganja, psihološki strah od neuspeha, hronična nelikvidnost, porast sive ekonomije, kao i porast parafiskalnih troškova u poslovanju samo su neki od uzroka ovakve statistike.

„Zdrava preduzetnička dinamika je počela da se gubi, usporenim osnivanjem, rastom, ali i sve brojnijim gašenjem firmi. Srbija je 2009. imala 266.242 mikro, male i srednje firme i preduzetnike, a danas ih je registrovano 217.000“, objašnjava Gračanac. On podseća da se, prema pokazateljima EU, Srbija našla u grupi zemalja koje su umereni inovatori, sa performansama ispod proseka, a po pokazateljima kvaliteta preduzetništva, osim BiH, najslabija je u regionu.

„Država od početka krize nije prepoznavala vapaje malog sektora. I kada je činila neke male pomake, mnoge mere su bile zakasnele. Umanjeno je ili ukinuto 138 parafiskalnih nameta, što je nedovoljno u odnosu na 256 tada identifikovanih. Danas ih je preko 300“, podseća Gračanac. Dodaje da su izmene Zakona o PDV dodatno urušile poslovanje malih firmi jer se PDV plaća po fakturisanju.
„I zakon o rokovima plaćanja je, nažalost, bio mrtvo slovo na papiru, jer je među najvećim dužnicima bila država. Nelikvidnost se nastavila, a veliki broj malih i srednjih firmi bukvalno bankrotirao zbog nemogućnosti da se izbori sa nelikvidnošću“, zaključuje Gračanac.

Izvor: eKapija, Blic

Pročitajte i ovo...