Home VestiEkonomija Ultrabogati su postali bogatiji za dva biliona dolara

Ultrabogati su postali bogatiji za dva biliona dolara

by bifadmin

U ovoj godini pojavilo se novih 12.040 pojedinaca na svetu koji imaju prijavljeno preko trideset miliona dolara neto aktive, piše u najnovijem izveštaju Wealth-X i banke UBS. To je povećanje od 6% u odnosu na nove bogataše u prošloj godini.

Na svetu u ovom trenutku ima 211.275 osoba bogatijih od trideset miliona američkih dolara, od čega je 183.810 muškaraca i samo 27.465 žena. Njihovo ukupno bogatstvo procenjeno je da iznosi oko 30 biliona dolara i povećano je za oko 7% u odnosu na 2013. godinu, odnosno nešto više od dva biliona, piše u izveštaju.

bogatasi

Statistika koja prikazuje imovinu ovih bogataša je zapanjujuća: iako oni zajedno predstavljaju tek 0,004% od ukupnog broja stanovnika na zemlji, istovremeno oni poseduju oko 13% globalne svetske aktive.

U proseku, ovi superbogataši su porodični ljudi, imaju po 2,2 dece i 1,9 unuka, starost muških superbogataš je prosečno 59 godina, a ženskih 57. Imaju po 2,7 nekretnine u vlasništvu, a 30% ima makar jedan posed izvan granica svoje zemlje. Na godišnjem nivou, oviljudi prosečno troše oko 1,1 milion dolara na luksuzne predmete i usluge.

Pročitajte i ovo...