Home VestiEkonomija Banka za međunarodna poravnanja zabrinuta zbog jakog dolara

Banka za međunarodna poravnanja zabrinuta zbog jakog dolara

by bifadmin

Banka za međunarodna poravnanja, međunarodna organizacija koja pod svojim krovom okuplja centralne banke raznih zemalja, uključila je alarm zbog uticaja ojačanog dolara na tržišta u razvoju u kojima su se kompanije zaduživale uglavnom u američkoj valuti. Dalje jačanje dolara bi, po mišljenju Banke, moglo uticati na nestabilnost finansijskih tržišta u ovim zemljama.

Međutim nisu samo države u razvoju u problemu – svuda u svetu uočene su određene slabosti na finansijskim tržištima, posebno posle poslednjeg potresa na američkom tržištu koje u velikoj meri utiče na stabilnost svetskog.

milion dolara

Glavni indeks dolara, koji meri njegovu jačinu u odnosu na ostale jake valute, u petak je, posle objavljivanja izveštaja o rastu zaposlenosti u SAD, dostigao osmogodišnji maksimum.

Istorija je pokazala da jak dolar ne odgovara rastu ekonomija u razvoju – osamdesetih godina prošlog veka doveo je do krize u Latinskoj Americi a devedesetih u Aziji. No, kompanije su nastavile da pozajmljuju u američkoj valuti, kao i da u njoj osiguravaju uloge. Naime, zajmoprimci sa tržišta u razvoju izdali su ukupno 2,6 biliona dolara vredne dužničke obveznice od kojih je tri četvrtine denominovano u dolarima.

Osim toga, prvi put posle tri godine poraslo je i kreditiranje mimo granica nacionalnih zemalja za 1,2% na godišnjem nivou. Najupadljiviji je rast pozajmica Kini od stranih banaka koji je u poslednje dve godine dupliran.

Pročitajte i ovo...