Home VestiEkonomija Naknada notara postala parafiskalni namet

Naknada notara postala parafiskalni namet

by bifadmin

Izmenama Zakona o javnom beležništvu kojim se 30 odsto naknade notara uplaćuje u budžet uveden je novi parafiskalni namet u Srbiji, saopštila je u ponedeljak Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ako je Ministarstvo pravde zaključilo da su nagrade javnih beležnika neprimereno visoke, onda je trebalo da insistira na njihovom smanjenju, a ne da taj „višak“ preusmerava u budžet, ocenjuje se u novom Kvartalnom izveštaju o statusu reformi koji objavljuje NALED.

birokratija holandska kul

Dodaje se i da je navedena izmena zakona u suprotnosti sa Zakonom u budžetskom sistemu koji propisuje da visina takse mora da bude primerena stvarnim troškovima pružanja usluge.

„Parafiskalni nameti su takse i naknade za koje od države ne dobijate nikakvu protivuslugu ili ta usluga ne odgovara iznosu koji ste platili“, rekla je Jasmina Vignjević, menadžerka za odnose s vladom u kompaniji Telenor članici NALED-a.

Ona je navela da je NALED u saradnji sa Projektom za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ove godine kreirao drugi Registar parafiskalnih nameta koji pokazuje da privreda plaća 384 neporeskih izdataka od kojih su 247 parafiskalni.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...