Home Posle 5 CNN: Srbija je veoma atraktivna za inostrane filmadžije

CNN: Srbija je veoma atraktivna za inostrane filmadžije

by bifadmin

Zbog jeftinog smeštaja, zanimljivih predela i miksa orijentalne i evropske arhitekture Holivud se sve češće opredeljuje za snimanje filmova u Srbiji. U poslednjih nekoliko godina ugostili smo Pirsa Brosnana koji je u Beogradu snimao film „Novembarski čovek“, Džesiku Lang („Tajno“, 2013; adaptacija Zolinog romana „Tereza Raken“), Džona Kjuzaka (“Gavran”), Ralfa Fajnsa (“Coriolanus”), Rejčel Vajs (“Braća Blum”) itd.

CNN piše o zanimljivim “srednjevekovnim zamkovima, visokim planinama i modernim urbanim pejzažima” u Srbiji, koja je trenutno “vruća destinacija” za filmadžije. Od njene atraktivnosti benefit imaju glumci, producenti i montažeri, ali i lokalne ketering firme, ugostitelji i sl.

koriolanus

Jedna od njih je producentkinja Anđelka Vlaisavljević, koja je sa svojom producentskom kućom “Work in Progress” radila na brojnim inostranim filmovima snimljenim u Srbiji. Ona tvrdi da su pre samo nekoliko godina stranci mešali Srbiju sa Sibirom ali da sada vrlo dobro znaju gde se nalazi naša zemlja: “O nama se priča u svetu i to ne samo zbog toga što imamo kvalitetnu ekipu i sve to, već i zbog toga što je sada pravo vreme za snimanje u Srbiji.”

Inače, CNN je tekst o filmskim potencijalima Srbije objavio u okviru serijala “Na putu” (On the Road), koji je tokom decembra posvećen potencijalima Srbije. Na toj američkoj mreži aktuelna je i reklama Srbije koja treba da privuče posetioce i investitore, međutim reklamni spot je izazvao oštre kritike.

Pročitajte i ovo...