Home Euractiv Domaćinstva od 1. januara biraju od koga kupuju struju

Domaćinstva od 1. januara biraju od koga kupuju struju

by bifadmin

Tržište električne energije u Srbiji biće od 1. januara potpuno otvoreno, što znači da će domaćinstva moći da izaberu snabdevača strujom. Domaćinstva će imati pravo da se strujom snabdevaju na slobodnom tržištu, ako procene da im je to isplativije, ali ne i obavezu, odnosno moći će i posle 1. januara da ostanu na javnom snabdevanju. Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan i ceo postupak sprovodiće novi snabdevač a ne kupac struje. Ne očekuje se da se veliki broj domaćinstava odluči da promeni snabdevača strujom. Veću zaštitu kupaca struje i potpunu primenu Trećeg energetskog paketa EU obezbediće novi zakon o energetici o čijem predlogu Skupština Srbije počinje raspravu 26. decembra.

struja

Domaćinstvo koje odluči da promeni snabdevača treba da reguliše dug prema EPS Snabdevanju i zatim se obrati novom snabdevaču a on je dužan da završi administrativnu proceduru.

Od 84 licencirana snabdevača po neregulisanim cenama, aktivna su 44 a samo tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu EPS Snabdevanje pokriva 95%.

U EPS od liberalizacije tržišta očekuje konkurenciju u komercijalnom segmentu ali kažu da prave liberalizacije neće biti bez povećanja cene struje koja je sada ispod tržišne.

Ne očekuje se da se veliki broj domaćinstava odluči da iskoristi mogućnost da promeni snabdevača jer zbog niske cene struje drugi snabdevači neće moći da ponude mnogo povoljniju cenu.

Iz EPS pojašnjavaju da cenu na računu čine cena energije i mrežarina (trošak pristupa distributivnom sistemu) i pozivaju građane da koriste kalkulator potrošnje na njihovom sajtu da uporede visinu računa za istu potrošnju kod EPS i potencijalnog snabdevača.

Tržište struje za privredu u Srbiji otvoreno je tokom 2013. i 2014. godine.

U Srbiji se trećina ukupne potrošnje struje pokriva na slobodnom a ostalo na regulisanom tržištu.

Regulisanim odnosno javnim snabdevanjem bavi se samo EPS Snabdevanje po cenama koje odobrava Agencija za energetiku.

Ukupna potrošnja struje krajnjih kupaca u Srbiji u 2014. bila je 28 TWh od čega je na slobodnom tržištu prodato 34% a 66% na regulisanom pri čemu su 51% preuzela domaćinstva a 15% mali kupci.

Prema novom zakonu o energetici, čije su odredbe potpuno usklađene sa Trećim energetskim paketom EU i koji je ušao u skupštinsku proceduru, pravo na javno snabdevanje uz domaćinstva mogu da ostvare i mali kupci sa potrošnjom do 30.000 KWh godišnje.

Oni koji troše više od toga od 1. jula 2015, prema predlogu zakona, moraće da nađu snabdevača. U EPS broj malih kupaca koji će tada imati obavezu da izađu na tržište procenjuju na nešto manje od 30.000 i oni troše 8% ukupne potrošnje u Srbiji ili 2,64 TWh.

Prema tom scenariju, od 1. jula 2015. na tržištu bi se nabavljalo 16,5 TWh ili 47% ukupne potrošnje električne energije u Srbiji.

Inače, u Srbiji se 60% struje troši na niskom naponu (domaćinstva) a ostalo na visokom (industrija) dok je u Evropskoj uniji obrnuto.

Novi zakon o energetici

Usklađivanje domaćeg regulatornog okvira sa regulatornim okvirom EU i njenim pravnim tekovinama, stvaranje uslova za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja energijom i energentima i otklanjanje nedostataka iz važećeg Zakona o energetici razlozi su zvog kojih se donosi novi zakon, navodi se u obrazloženju nove regulative.

Predlog zakona o energetici upućen je na usvajanje u Skupštinu Srbije po hitnom postupku zbog obaveze Srbije da do 1. januara 2015. direktive iz Trećeg energetskog paketa EU ugradi u svoj zakonodavni sistem i u potpunosti otvori tržište struje i gasa.

Novim zakonom o energetici predviđeno je vlasničko razdvajanje i imenovanje vlasnika mreže za operatora sistema, kao i nezavisnost operatora od proizvodnje i snabdevanja.

Takođe, prema predlogu zakona, distribucija ne uključuje snabdevanje već podrazumeva prenos struje distributivnom mrežom radi isporuke kupcima.

Zakon uvodi i osnove za praćenje tehničkog i komercijalnog kvaliteta snabdevanja strujom i gasom.

Kako za navodi, predviđeno je da Agencija za energetiku jednom godišnje, počev od 2017, objavljuje izveštaj o potrebi regulisanja cene struje.

Zakonom je uvedena i delatnost snabdevanja na veliko električnom energijom i data je mogućnost stranoj kompanijni da dobije licencu za tu delatnost, bez obaveze registrovanja na teritoriji Srbije.

U oblasti prirodnog gasa propisuje se da od 1. januara 2015. svi krjanji kupci gasa imaju pravo da slobodno biraju snabdevača na tržištu. Domaćinstva i mali kupci, kao i kod struje, imaju pravo da ostanu na javnom snabdevanju ako ne izaberu snabdevača.

Novim zakonom je u skladu sa direktivama EU usaglašen termin energetski zaštićenog kupca u energetski ugroženog kupca koji ima pravo na isporuku određene količine struje i gasa a obustava isporuke može nastupiti pod posebnim uslovima.

Status ugroženog kupca može steći i kupac toplotne energije, navodi se u obrazloženju novog zakona o energetici.

Izvor: EurActiv.rs

Pročitajte i ovo...