Home VestiPolitika i društvo Imigracija zauzima četvrto mesto na spisku najčešće navođenih problema u EU

Imigracija zauzima četvrto mesto na spisku najčešće navođenih problema u EU

by bifadmin

Poverenje građana u Evropsku uniju je poraslo u periodu nakon evropskih izbora održanih u maju 2014. Neizvesna ekonomska situacija i imigracije su među pitanjima koja izazivaju najveću zabrinutost birača.

Prema rezultatima Eurobarometrovog istraživanja objavljenog sredinom decembra, prvog otkako je Junkerova komisija stupila na dužnost 1. novembra, većina Evropljana ima pozitivan stav o Evropskoj uniji.
Istraživanje, koje je sprovedeno na uzorku od 32.598 građana EU i zemalja kandidata, pokazalo je „poboljšanje u ključnim političkim pokazateljima” kao i to da je u poslednjih šest meseci broj onih koji imaju pozitivnu sliku o Evropskoj uniji porastao na 39 odsto, a da je broj onih koji imaju poverenja u Evropsku uniju porastao na 37 odsto.

Poverenje u Evropsku uniju je poraslo najviše u Luksemburgu (18 odsto), Španiji (14 odsto) i Slovačkoj (14 odsto), dok je opalo u Belgiji, Bugarskoj i Grčkoj.

Procenat građana koji imaju negativan stav o EU je od juna opao sa 25 na 22 odsto, ali je u padu i broj onih koji smatraju da se njihov glas računa u EU – sa 42 odsto u maju, što je bio rekordno visok procenat u poslednjih deset godina, na 40 odsto.
Istraživanje je jasno pokazalo da je ekonomska situacija u Evropskoj uniji najveća briga građana Evrope, budući da samo 22 odsto ispitanika izražava optimizam u pogledu sledeće godine, dok 46 odsto smatra da „najgore tek sledi”.
Podršku evru, međutim, izražava 67 odsto ispitanika u evrozoni odnosno 56 u čitavoj EU.

evropa imigranti

Kada su u pitanju najveće brige građana, imigracija se i dalje napreduje na listi najvećih problema, kako na nivou pojedinačnih država tako i na nivou cele EU: sa 24 odsto, imigracija trenutno zauzima četvrto mesto na spisku najčešće navođenih problema u EU. U Velikoj Britaniji, Nemačkoj i na Malti, građani je čak navode kao problem broj jedan.

Čak 71 odsto Evropljana odobrava zajedničku evropsku politiku u oblasti migracija, dok većina građana EU, odnosno 52 odsto, gleda na migracije među državama članicama kao na pozitivnu stvar.

Pročitajte istraživanje Eurobarometra.

Pročitajte i ovo...