Home Posle 5 Florans Noavil: Mlade Lolite mogu da sude svojim starim profesorima

Florans Noavil: Mlade Lolite mogu da sude svojim starim profesorima

by bifadmin

Da li je sećanje na prvu ljubav ono što nas drži ceo naš život? Kako nas to oblikuje? To je ono što sam želela da istražujem dok sam pisala roman Vezanost, kaže u razgovoru za magazin Arhipelag Florans Noavil.

Najpoznatiji roman francuske književnice Florans Noavil Vezanost pojavio se prvog dana Beogradskog sajma knjiga u izdanju Arhipelaga.
Tim povodom za Arhipelag magazin govori književnica koja je prevedena na mnoge svetske jezike i koja je zbog književnosti napustila mesto top menadžera u jednoj velikoj korporaciji. Kada je počela svetska ekonomska kriza, Florans Noavil je objavila knjigu Zavšila sam ekonomiju i izvinjavam se zbog toga. Ova knjiga je izazvala veliku buru u francuskoj javnosti.

Florans Noavil

Arhipelag je ranije objavio i romansiranu biografiju nobelovca Singera, povodom koje Florans Noavil kaže: „Ja sam poslednja Singerova izabranica.“

U romanu Vezanost ćerka nalazi ljubavnu ispovest svoje majke koja je svojevremeno poginula u saobraćajnoj nesreći.
– Mislim da ne bi trebalo da pokvarimo neizvesnost kakva postoji u mom romanu. Kraj romana je dvosmislen, otvoren i pripovedački. Ali ostalo je zasnovano na istinitim događajima i odnosima. Moja prva ljubav bila je sa nekim s kim sam imala veoma veliku razliku u godinama. Htela sam da romanom Vezanost pokažem da ponekad mlade Lolite mogu da sude svojim starim profesorima! Da li je to moralno šokantno? Ovo je priča o istinskoj ljubavi i o tome da pravu, duboku vezanost samo smrt može da slomi.

Kako ste pisali ovaj roman?
– Moj roman počinje od te priče o velikoj i od svih drugih odbačenoj ljubavi, i on se tom ljubavi bavi i u majčinim ispovestima i u ćerkinoj potrazi za pričom o velikoj ljubavi svoje majke. Kako sam pisala roman? Pokušala sam najpre da neke stvari razjasnim sebi, a radujem se što su moji čitaoci tako strasno odgovorili na pitanja u mojoj knjizi.

Da li je Vezanost roman o ljubavi koja se ne završava? Ljubav koja se nastavlja u priči?
– Da. Vezanost je više od ljubavi. Sama vezanost je nešto mnogo dublje. Šta je to u svojoj suštini? Da li je sećanje na prvu ljubav ono što nas drži ceo naš život? Kako nas to oblikuje? To je ono što sam želela da istražujem dok sam pisala roman Vezanost.

Rekli ste jednom da je Vezanost knjiga povodom koje su Vam se najviše obraćali Vaši čitaoci. Zbog čega?
– Jeste. Nikada nisam dobila toliko pisama ili toliko pitanja na književnim večerima kao povodom romana Vezanost. Mislim da su se ljudi prepoznali i da su videli koliko se ovaj roman tiče njih. Mnogi čitaoci su mi pisali i rekli kako su srećni što su, dok su čitali Vezanost, bili u prilici da prođu i prožive takvu strast i takvu ljubav.

Razgovarala: Tamara Lakić

Pročitajte i ovo...