Home VestiBiznis & Finansije Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o privremenom ograničavanju prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o privremenom ograničavanju prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti

by bifadmin
U Beogradu je danas počela javna rasprava o Nacrtu zakona o privremenim ograničenjima prava lica na obavljanje privredne delatnosti kojim je predvidjeno uspostavljanje elektronskog registra u kojem će se voditi objedinjeni podaci iz Narodne banke Srbije o blokadi računa dužoj od 120 dana, Agencije za privredne registre (APR), kao i iz kaznene evidencije MUP-a, Ministarstva pravde i sudova i drugih državnih organa.

Kako je objasnio direktor APR-a Zvonko Obradović, na osnovu podataka iz tog registra, APR će biti u mogućnosti da na efikasan način proveri podatke o fizičkim i pravnim licima koja podnesu zahtev za osnivanje novog preduzeća i da odbije registraciju ukoliko su lica upisana u taj registar. On je kazao da od oko 335.000 registrovanih firmi u Srbiji njih oko 15 odsto ili 20.000 ima probleme u poslovanju, a od oko 14.000 obrisanih privrednih društava samo 500 je podnelo žalbu.
privremena zabrana obavljanja delatnosti
Javna rasprava o Nacrtu zakona o privremenom ograničavanju prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti počela je 28. novembra i trajaće do 17. decembra 2014, a izradu novog zakonskog rešenja i formiranje registra pomogla je vlada Norveške.
Ministar privrede Srbije Željko Sertić je ocenio da che buduchi zakon o zabarni osnivanja firmi licima koja su ostavila druga preduzeća u stečaju i dugovima ili suim izrečene krivične ili upravne sankcije , stvoriti sigurniji privredni ambijent u Srbiji i razdvojiće „žito od kukolja“.
On je naveo da Srbija zemlja gde se lako otvaraju preduzeća, precizirajući da je za otvaranje društva sa ograničenom odgovornošću potrebno 100 dinara, dok je u Austriji za to potrebno oko 25.000 evra. Cilj zakona, kako je istakao, nije da ugrožava bilo koga, već da ukloni negativne trendove i da podrži one koji legalno rade.

Pročitajte i ovo...