Home Posle 5 Rusija: Inflacija podiže čak i cene u javnim kućama

Rusija: Inflacija podiže čak i cene u javnim kućama

by bifadmin

Zvanična statistika već neko vreme pokazuje negativan uticaj pada rublje na rusku ekonomiju, međutim ono što ona „ne vidi“ ali primećuju mediji je i veliki rast cena u sivoj zoni, u ovom slučaju u – javnim kućama.

Naime, prostitutke i osobe zaposlene u ovoj delatnosti su podigle cene svojih usluga i do 40%, koliki je rast na primer zabeležen u arktičkoj luci Murmanks. Na pitanje zašto su toliko podigli cene vlasnik jednog bordela je novinarima odgovorio da „devojke ne mogu da rade sa gubitkom“.

crveni fenjeri

Inače, mediji su se do skora najviše bavili posledicama prehrambenog embarga koji je uveden Rusiji, pa su sračunali da su kontra-sankcije koje je Moskva uvela na prehrambene proizvode sa zapada ruski potrošači već platili 44,7 milijardi rubalja (728 miliona evra).

Da podsetimo, rublja je ove godine skoro pa prepolovila svoju vrednost u odnosu na dolar a cena nafte, ruskog najjačeg izvoznog proizvoda, nalazi se na petogodišnjem minimumu. Ministarstvo za ekonomski razvoj ove zemlje predvidelo je da će ruska ekonomija u 2015. imati negativan rast od 0,8 odsto, što je veliki pad u odnosu na ranije prognozirani rast od 1,2 odsto.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...