Home VestiEkonomija Srpski privrednici sa zvaničnicima EU

Srpski privrednici sa zvaničnicima EU

by bifadmin

Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa poslovnom organizacijom Evropa malih i srednjih preduzeća (SME Europe) – organizovala je 1. decembra 2014. godine u Evropskom parlamentu u Briselu radnu večeru srpskih privrednika sa predstavnicima institucija EU.

IMG_1978

Radna večera u Briselu je prilika za srpske kompanije u oblasti IT-ja, energetike, poljoprivrede, industrije da razgovaraju o izazovima i perspektivama savremenog poslovanja. Gotovo dve trećine pregovaračkih poglavlja sa EU odnosi na privredu i ekonomske teme.

Radnoj večeri u Briselu prisustvovala je Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju, ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić, kao i predstavnici 13 srpskih kompanija: Naftne industrije Srbije, Er Srbije, Bambija, Knjaz Miloša, Hemofarma, Galenika Fitofarmacije, Sage, PS Tech-a, Tigra, HIP Petrohemije, E-Smart Systema, Nestle Adriatika, Eliksir grupe.

Privrednici iz Srbije su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima Evropske komisije i to sa predstavnicima generalnih direktorata za proširenje, poljoprivredu, informacione tehnologije, bezbednost hrane, zaštitu zdravlja i potrošača, kao i poslanicima u Evropskom parlamentu. Domaćin skupa bio je dr Pol Rubig, jedan od najaktivnijih poslanika u Evropskom parlamentu u oblasti malih i srednjih preduzeća i poslovnog okruženja, a goste je pozdravio i Žan-Erik Pake, direktor u generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije koji je ukazao na izazove sa kojima se susreće srpska administracija, ali i privreda u procesu pristupanja EU, posebno ističući da cilj pridruživanja nije samo prenošenje pravnih tekovina EU u nacionalno zakonodavstvo, već podsticanje i unapređenje ekonomije i privrede zemlje.

„U okviru pregovaračkog procesa potrebno je ispuniti ekonomske kriterijume, kako bi se obezbedila funkcionalna tržišna ekonomija i kako bi privreda Srbije imala dovoljno kapaciteta da se suoči sa izazovima konkurencije na EU tržištu“, zaključio je Pake. „Značajno je da se privrednici Srbije nalaze u Parlamentu EU, s obzirom da će pristupanjem Srbije EU, ovo postati i parlament privrednika iz Srbije. Ovo je prilika za uspostavljanje direktnog kontakta sa predstavnicima evropskih institucija, sa kojima treba nastaviti saradnju u oblasti harmonizacije zakonodavstva sa pravnim propisima EU“, izjavila je Branka Radovanović, direktorka kompanije PS Tech.

„Srbija ima kompanije i brendove sa kojima u kontinuitetu i kvalitetno može biti prisutna na EU tržištu“, rekao je Miroslav Miletić, generalni direktor Bambija, naglasivši da je zajednički nastup srpskih kompanija na EU tržištu bitan. Ovo je ujedno i prilika da se predstavnici evropskih institucija, pre svega oni nadležni za unutrašnje tržište, upoznaju sa stepenom razvijenosti standarda koje srpske kompanije primenjuju u svom redovnom poslovanju, sa sistemom menadžmenta, kvalitetom, ali i horizontalnim pitanjima koja se tiču slobodnog pristupa tržištu.

U razgovoru sa predstavnicima EU institucija posebno je naglašen značaj uvođenja antikorupcijskih propisa i planova integriteta u srpskim kompanijama.

Pročitajte i ovo...