Home VestiEkonomija U 2015. više otpuštanja nego zapošljavanja u privredi

U 2015. više otpuštanja nego zapošljavanja u privredi

by bifadmin

Mreža za poslovnu podršku (BSN) je za potrebe evropskih institucija, tokom novembra i u prvoj nedelji decembra, sprovela manju anketu među 260 menadžera domaćih preduzeća. Anketa se bavila stanjem u srpskoj privredi i perspektivama u narednoj poslovnoj 2015. godini.

preduzetnici anketa

Menadžeri 260 malih, srednjih i velikih preduzeca sa sedistem u 9 gradova i 14 opstina Republike Srbije, upitani su da li u narednoj 2015. planiraju novo zaposljavanje ili otpuštanja zaposlenih: 15,9% menadžera je navelo da planiraju zapošljavanje novih lica; 33,8% ja navelo da će biti primorani da smanje broj zaposlenih zbog loših poslovnih rezultata, pada prometa i nedostatka posla; 45,3% je navelo da će njihova odluka o zaposljavanju, odnosno otpuštanju, zavisiti od situacije na tržištu i generalne ekonomske situacije u zemlji (ukoliko kupovna moć građana i promet budu dalje padali, verovatno će biti prinuđeni da otpuštaju, jer će mogućnosti za zapošljavanje biti sužene); 5% anketiranih nije dalo odgovor na ovo pitanje.

Kada se pogleda broj lica koje bi zaposlilo 15,9% menadžera, čiji su poslovni planovi okrenuti zapošljavanju, prosečan broj radnih mesta koje planiraju da otvore po kompaniji je 2,5. Kada se pogleda 33,8% onih koji su naveli da će morati da otpuštaju, prosečno će po preduzeću biti otpušteno 1,8% lica.
Među idejama za podsticanje zapošljavanja novih radnika, anketriani menadžeri su isticali smanjenje opterećenja zarada sa sadašnjih 64% na 40% ili niže, bez ikakvog uslovljavanja poslodavaca koji vrše zapošljavanje (68%anketiranih je zaokružilo ovaj odgovor); poboljšanje opšte ekonomske situacije i povećanje kupovne moći stanovništva (65% anketiranih je zaokružilo ovaj odgovor); promena poreske politike i smanjenje broja fiskalnih i parafiskalnih opterećenja privrede (61%); rešavanje problema naplate potraživanja (57%); veća pravna sigurnost u poslovanju, smanjenje broja fantomski firmi i mogućnosti za prevaru savesnih poslovnih partnera (48,5%); reforma javnog sektora, bolje organizovana i manje skupa država sa efikasnim državnim aparatom koji pruža usluge privredi (48%) je zaokružilo ovaj odgovor; ukidanje nejadnakosti na tržištu koje stvaraju državne subvencije pojedinim kompanijama, dok su te iste subvencije za većinu malih i srednjih preduzeća nedostupne (44% odgovora).

Privrednici takođe smatraju da je pravni okvir za poslovanje u Srbiji preobiman, isuviše birokratizovan i da to izvlači značajan novac i oduzima vreme zaposlenih u privrednim društvima koji bi trebalo da se ulože u razvoj poslovanja, a ne u namirenje apetita „državnog birokratskog džina”. Sve je teže domaćim malim privrednicima koji osnuju firmu da tu firmu i održe zato što oni ne mogu da se obrate bankama, državnim ili međunarodnim razvojnim fondovima za podršku, a „taksimetar” države svaki dan otkucava i troškovi i birokratske obaveze se gomilaju. Ovo je razlog zašto je osnivačima firmi teško da zaposle i same sebe, a kamo li druga nezaposlena lica.
Menadžeri generalno ocenjuju da treba postaviti okvir za poslovanje u Srbiji na potpuno drugačijim osnovama od trenutnih, što manje opterećenja i birokratije za početnike u biznisu i male firme i poreski sistem u kome poresko opterećenje treba da raste sa rastom prihoda i dobiti firmi, sasvim suprotno današnjoj politici nagomilavanja poreskih i parafiskalnih obaveza mikro i malim preduzećima koja su tek počela da rade ili imaju nizak nivou prihoda. Ovakva politika stimulisala bi otvaranje novih firmi, smanjila sivu zonu i omogućila onima koji su kvalitetni da njihove firme porastu, pa bi se otvorilo i više radnih mesta u njima.

Pročitajte i ovo...