Home Tekstovi Schneider Electric: Softver iz Srbije u svetskim elektromrežama

Schneider Electric: Softver iz Srbije u svetskim elektromrežama

by bifadmin

Ukoliko se potpiše ugovor između kompanija Schneider Electric i EPS do kraja sledeće godine, u Elektroprivredi Srbije će biti primenjeno softversko rešenje koje francuska kompanija razvija u svom centru u Novom Sadu, a koje je prema oceni Gartnera najinovativnije u svetu u poslednjih nekoliko godina. Schneider Electric je ovo rešenje već implementirao širom sveta, a očekuje se implementacija u narednom periodu u pet velikih elektrodistibucija u SAD, kao i mnogim evropskim zemljama i drugim regionima u svetu.

U kompaniji Schneider Electric očekuju da će do kraja naredne godine potpisati okvirni ugovor sa EPS-om o primeni najnovijih tehnoloških rešenja za upravljanje energijom i povećanje energetske efikasnosti, najvio je Dragoljub Damljanović, generalni direktor Schneider Electric u Srbiji, predstavljajući ovogodišnje poslovne rezultate i prioritetne ciljeve kompanije za narednu godinu. Ova rešenja omogućavaju smanjenje gubitaka u elektromreži, kvalitetnije snabdevanje potrošača električnom energijom i modernizaciju sistema za kontrolu i upravljanje elektrodistributivnim sistemom. „Plan reorganizacije Elektroprivrde Srbije ima za cilj integraciju kompanije, a naša rešenja mogu tehnološki veoma efikasno da podrže takav proces“, ističe Damljanović, podsećajući da je u cilju takve saradnje potpisano pismo o namerama između dve kompanije tokom ovogodišnje posete francuskog premijera Manula Valsa Srbiji.

Softversko rešenje koje bi bilo primenjeno u EPS-u, Schneider Electric je već implementirao širom sveta (SAD, Kanada, Australija, Indija, Kina, Italija, Danska, Finska, Rusija, Mađarska, Španija…) a očekuje se implementacija u narednom periodu u pet velikih elektrodistibucija u SAD, kao i mnogim evropskim zemljama i drugim regionima u svetu. S obzirom da se ovaj softver izrađuje u kompanijskom Razvojnom centru za softver u Novom Sadu (DMS), u planu je otvaranje više stotina novih radnih mesta za mlade inženjere iz Srbije, kako bi ugovoreni poslovi mogli kvalitetno da se realizuju u predviđenim rokovima. „Već smo napravili veoma ozbiljan plan ulaganja u Razvojni centar u naredne tri godine, o čijem potencijalu svedoči i podatak da je Gartner proglasio naš softver već četvrtu godinu za redom za najbolji u svetu, i u pogledu inovativnosti, i kada je reč o njegovoj implementaciji“, kaže Damljanović i dodaje: „Imamo već mnogo završenih projekata u SAD, jer tamošnja regulativa uslovljava velika elektrodistibutivna preduzeća da rade efikasnije, što je trend koji postaje sve prisutniji i u Evropi. Mi u tome imamo iskustva i znamo da rešimo nove probleme koji najviše proističu iz potrebe da se u elektroenergetskoj mreži koristi što veći broj obnovljivih izvora energije. Takvi izvori, poput solarne ili energije na vetar su nepredvidljivi, jer zavise od vremesnkih uslova, i zato su potrebna nova energetska rešenja koja će omogućiti da energetski sistemi rade stabilno, kako bi se obezbedila dovoljna količina struje za sve korisnike. Softver koji proizvodimo u Razvojnom centru u Novom Sadu je kreairan upravo za te namene“.

Dragoljub Damljanović_Direktor kompanije Schneider Electric (2)

Dragoljub Damljanović, generalni direktor Schneider Electric u Srbiji

Novi profil stručnjaka

Mada trenutno upošljava oko 1000 stručnjaka, pretežno inženjera, zbog potrebe za novim kadrovima Schneider Electric je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu kreirao program za energetsko-softverski inženjering koji za sada pohađa oko 180 studenata, sa obezbeđenim poslom u DMS-u odmah po diplomiranju. „Oni će biti u prilici da rade stvari koje su u ovoj struci trenutno najperstižnije u svetu, a da budu zaposleni u svojoj zemlji. Želimo da među mladim ljudima promovišemo vrednost znanja, da ih ohrabrimo da vredi ulagati u svoje obrazovanje i da im pružimo nadu da se kvalitet uvek prepozna“, ističe Damljanović, koji ukazuje na neophodnost promene upisnih kvota, kako bi se tehničkim fakultetima omogućilo da upisuju veći broj studenata za one profile koji su najdeficitarniji na domaćem tržištu. Naime, upisne politike ne prate ogromne promene koje su se u međuvremenu desile u strukturi privrede i koje stručnjake za nove tehnologije stavljaju u sam vrh najtraženijih profesija na globalnom nivou. Sa približavanjem Evropskoj uniji, Srbija i kompanije koje posluju na domaćem tržištu će se još intenzivnije suočavati sa izazovom da zadrži najperspektivnije kadrove u ovim oblastima, uveren je Damljanović.
Prema njegovim rečima, ukupna vrednost izvezenog softvera za ovu godinu je između 10 i 15 milona evra, a kompanija je ostvarila ukupan promet od 20 miliona evra, što je prema preliminarnim procenama rast od 10% do 12% u odnosu na prethodnu godinu. Iako zadovoljan postignutim rezultatima, Damljanović ističe da će kursne razlike, usled izuzetno promenljivog kursa dinara, značajno uticati na lošije bilanse od planiranih. „To nam je veliko ograničenje u poslovanju i bilo kakvom dugoročnijem planiranju. Makroekonomsko okruženje nigde nije u potpunosti stabilno, ali ono mora biti relativno stabilno, jer je to osnovni uslov za razvoj svakog posla, bez obzira o kojoj industriji je reč“.

Proizvodnja u pametnim zgradama

Među najznačajnim projektima koje je kompanija relaizovala ove godine je proširenje pametnih mreža u Novom Sadu i Subotici, rad na relejnim zaštitama i data centrima u elektroprivredi Srbije i Telekomu Srbije, implementacija kompletnih rešenja za upravljanje i napajanje u novoj fabrici vode Makiš II, kao i implementacija rešenja za upravljanje tehnološkim procesom fabrike Kolubara Univerzal. Saradnja sa preduzećima od vitalnog značaja za domaći energetski sistem biće poslovni preioritet i u narednoj godini, najavljuje Damljanović, čemu će doprineti i ovogodišnja velika akvizicija na globalnom nivou britansko-američke kompanije Invensys, koja je razvila kompletne sisteme za upravljanje kompleksnim tehnološkim procesima u rafinerijama nafte, velikim termoelektranama i nuklearkama. „Ovaj industrijski segment nam je nedostajao u ponudi, i u njemu vidimo veliku šansu za buduće poslove i u Srbiji i u regionu“.
Kompanija će nastaviti da razvija saradnju sa lokalnim partnerima u Srbiji, koji po njenim licencama i tehnologiji proizvode različite vrste opreme. Damljanović najavljuje da će se posebno posvetiti razvoju „pametnih zgrada“, navodeći kao veoma uspešan primer fabriku SNE Energy u Čačku, koju je izgradilo preduzeće Elektrovat koristeći opremu Schneider Electric. Reč je o konceptu „zelene, pametne i poslovno-edukativne zgrade” za proizvodnju elektroenergetske srednjenaponske opreme po licenci Schneider Electric-a, koja je ujedno konkretan primer izgradnje modernog poslovnog prostora sa najsavremenijom opremom i na najvišem nivou energetske efikasnosti prema postojećim svetskim standardima. „Poslovni rezultati našeg partnera beleže dvocifren rast, a što se tiče utroška energije za proizvodni proces, za godinu ipo dana, koliko vršimo merenja, dobijamo rezultate da je zgrada energetski „pozitivna“, odnosno da proizvodi više energije nego što troši. Naši partneri su već ugovorili sa dve privatne kompanije u Srbiji da im izgrade „pametne“ fabrike, po istoj tehnologiji i standardima kao što je fabrika u Čačku. To potvrđuje naše prognoze, da pored opreme koja se proizvodi u ovoj fabrici, u Srbiji postoji tržište i za energetski efikasnu gradnju“, ističe Damljanović. Stoga je Schneider Electric već uložio značajna sredstva u demonstracioni centar („showroom”), sa idejom da se na jednom mestu predstavi na koji način mogu da se povežu svi kompanijski proizvodi u stambenom ili industrijskom objektu radi postizanja energetske efikasnosti, i kako celokupnim sistemom može da se upravlja sa jednog mesta, posredstvom mobilnog uređaja.

Zorica Žarković

Pročitajte i ovo...