Home VestiEkonomija Aplikacije za taksi usluge izazivaju štrajkove taksista u Kini

Aplikacije za taksi usluge izazivaju štrajkove taksista u Kini

by bifadmin

 

Više hiljada taksista u desetak kineskih gradova štrajkuje već nekoliko dana jer se protive visokim naknadama za učešće u svojim taksi udruženjima, a ponukani činjenicom da je sve više korisnika mobilnih aplikacija kao što su Uber, Didi Dache i Kuadi Dache, kojima mušterije najbrže mogu da pozovu najbliže taksije u okolini.
Sve je više tzv. „odmetnutih“ taksi vozača, koji voze bez licence nekog od mnogih taksi udruženja u Pekingu, Nančangu, Jinanu, Čengduu, Čangčunu i drugima. Zapadni mediji napominju da je ovo najveći štrajk vozača taksija u istoriji zemlje, dok su neki lokalni mediji, uključujući i nacionalnu Xinhua, „propustili“ da objave vesti o širenju štrajka.

Prvi grad u kome se štrajk raširio četvrtog januara bio je Šenjang, na severoistoku Kine. U Čangčunu su pre tri dana taksisti zaustavili svoja vozila posred ulice u dugoj koloni i tako ostali dva dana.

Taksisti u Kini plaćaju mesečnu ćlanarinu svojim udruženjima, koja su u vlasništvu države. Nacionalni medij na engleskom jeziku China Daily naveo je da u Pekingu i Guangžuu taksisti moraju da plate između 645 i 806 dolara mesečno, a Xinhua piše da u Nanđingu ta suma iznosi između 1129 i 1452 dolara mesečno.

Neverovatno brzi prodor aplikacija za mobilne telefone, kojima mušterije na ulici mogu u tren oka da pronađu najbliže slobodne taksije, bez obzira na njihovo udruženje, mnogi Kinezi su u prenatrpanim gradovima doživeli kao veliko olakšanje.

Pročitajte i ovo...