Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Očekivanja

B&F reč nedelje: Očekivanja

by bifadmin

U prvoj radnoj nedelji 2015. godine mediji su nas redovno obaveštavali o željama i čestitkama političara. Ma koliko da su u prethodnom periodu iz poslaničkih klupa žustro prozivali jedni druge, moglo bi se reći da su im svima utisci iz prošle godine bili slični – svedeni na samohvalu i prebacivanje krivice za lošu situaciju u zemlji na političke protivnike.

 

Očekivanja 2

 

Od 2015. godine međutim očekivanja su velika. Boljim političkim rezultatima nadaju se i vlast i opozicija. Sudeći prema obećanjima premijera i ministara, u ovoj godini možemo očekivati početak rasta ekonomije, ali samo ako budemo vredni. Pet najvažnijih stvari su po mišljenju Aleksandra Vučića “rad, rad, rad, rad i rad”, ali nije precizirano gde to može da se radi kada se i u ovoj godini očekuje zatvaranje brojnih preduzeća, kojih već ima premalo. Autori Kvartalnog monitora smatraju realnim scenario po kojem ćemo tek za nekoliko godina moći da osetimo boljitak. I predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da u 2015. neće biti privrednog rasta, već recesije.

Međutim, premijer relativizuje njihov sud porukom da će u narednom periodu građani sami biti odgovorni za svoju budućnost umanjujući time odgovornost Vlade za usporavanje srpske ekonomije. Odgovornost građana je po Vučiću ključna srpska reč u 2015. godini.

Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, lirski nastrojena poručuje građanima da su dani poniženja “za nama”; Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, umerenije očekuje efikasnu borbu sa izazovima; Bratislav Gašić, ministar odbrane, nas ubeđuje da je za nama ali i pred nama uspešna godina a Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, se takođe poziva na odgovornost građana i njima prispisuje zasluge za potencijalnu bolju budućnost.

 

Očekivanja 1

 

No ni strani stručnjaci, kao ni domaći, ne dele premijerova i očekivanja ministara od ove godine. Oni naime smatraju da će brz napredak Srbije kada je reč o približavanju EU izostati, kao i da će se Srbija više posvetiti unutrašnjim ekonomskim pitanjima nego spoljnoj politici. “Mislim da su unutrašnja pitanja kao što su budžet, nezaposlenost, sudbina državnih preduzeća i slično, mnogo bitnija nego spoljna politika ili odnosi sa susedima, što je po mom mišljenju, veoma normalno“, smatra Dimitar Bečev sa Londonske škole ekonomije (LSE).

Stručnjaci u principu uopšte ne dele veliki optimizam političara. Ekonomisti se doimaju mnogo više zabrinutima zbog rasta evra, daljeg pada zarada a samim tim i kupovne moći, kao i pada broja zaposlenih i sl.

Građani izgleda da više veruju prognozama neveselih stručnjaka nego optimističnih političara. Prema studiji asocijacije Vin Galup Internešnal svaki drugi stanovnik sveta, čak 53 odsto očekuje da će 2015. godina biti bolja od 2014, dok isto mišljenje deli tek 22 odsto građana Srbije. Kada se radi o ekonomskim očekivanjima naroda, građani Srbije su treći na listi najvećih pesimista među 65 zemalja sveta. Dok je 42 odsto građana sveta optimistično u pogledu ekonomije, samo 15 odsto građana Srbije očekuje prosperitet. Izgleda da polako ali sigurno učimo na sopstvenim greškama a posebno onim vezanim za olako poklanjanje poverenja političarima.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...