Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Višak

B&F Reč nedelje: Višak

by bifadmin

 

Gde je iz javnog diskursa, iz izjava predstavnika vlade i iz medija iznenada nestala jedna od kjučnih reči predstojećeg, i dalje očekivanog sporazuma sa MMF – otpuštanje viška radne snage iz administracije, državnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju?

 

Ovo poslednje je u toku, dok pregovori oko otpuštanja eventualnih viškova u prosveti nailaze na veliki otpor sindikata. U nekim državnim preduzećima su unapred vladi stavili do znanja da u njima nema viška, a slično je i u ponekim lokalnim samoupravama i lokalnim javnim preduzećima gde bi po najavama trebalo da bude najviše otpuštanja.

Višak 1

Višak zaposlenih u javnoj upravi i javnim preduzećima Republike Srbije velika je kost u grlu svih domaćih administracija u poslednjih četvrt veka.

„Potrebno je sistematično i plansko otpuštanje da ne bi bili otpušeni oni koji su potrebni državi“, napomenuo je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić sredinom jeseni, otprilike u istom trenutku kada je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila da Srbija „nema višak u državnoj upravi, već je naprotiv u tom segmentu ispod evropskog proseka, dok je u državnim preduzećima već druga priča“. Što je i jedan od razloga što se za još nekoliko njih još uvek traže privatni vlasnici.

Višak 2

 

 

Dnevni list Politika prenosi da se iz najavljenog budžeta za 2015. vidi da su predviđena sredstva za otpremnine zapsolenih, te da su budžetima Ministarstva rada i Ministarstva zdravlja rezervisana sredstva za rešavanje viška zaposlenih, oko 22,3 i 2,3 milijarde dinara. U Politici su pokušali da izračunaju broj budućih otpuštenih i zaključili da je njih oko 30.000, dok je većina ostalih medija u zemlji baratala cifrom od oko 25.000 zaposlenih viška.

 

Uglavnom, Udovički je krajem prošle godine najavila da će do februara biti objavljeni rezultati opsežne analize koja će pokazati gde u državnoj upravi ima viškova zaposlenih. Ona je negirala da će odmah doći do velikog otpuštanja i navela da je to „višegodišnji proces na kome će se raditi u fazama. Dobar deo otpuštanja u javnom sektoru će, kako je rekla, biti ostvaren kroz prirodni odliv“, kazala je Udovički.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...