Home VestiEkonomija Mađarska se okreće Turskoj posle propasti Južnog toka

Mađarska se okreće Turskoj posle propasti Južnog toka

by bifadmin

 

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto izjavio je juče da će ova zemlja započeti pregovore sa Srbijom, Makedonijom i Grčkom oko transporta ruskog gasa preko Turske, posle obustave izgradnje cevovoda Južni tok.

Posle susreta sa turskim premijerom ministrom inostranih poslova i ministrom energetike u Istanbulu Sijarto je na konferenenciji za novinare potvrdio da političari iz Ankare pregovaraju sa kolegama iz Rusije o preusmeravanju isporuka prirodnog gasa, prvobitno namenjenog za cevovod Južni tok, preko Turske.

UU decembru je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da se prekida planiranje i izgradnja Južnog toka, vrednog oko 40 milijardi dolara, kojim bi ruski gas za Evropu išao mimo problematične Ukrajine. Ukrajinskim pravcem je i Mađarska dobijala svoju isporuku gasa, a sada se okreće dogovorima sa Turskom i balkanskim zemljama koje će biti posrednici novom gasnom putu.

Sijarto je izjavio da Turska pregovara sa Rusijom o tranziciju oko 63 milijardi kubnih metara gasa na godipnjem nivou, a da postoje planovi i za izgradnju regionalnog čvorišta blizu tursko-grčke granice.

„Već smo započeli razgovore i sa Srbijom i Makedonijom o mogućoj novoj ruti za isporuku gasa. A voleli bidmo i da stupimo u pregovore sa novom grčkom vladom što je pre moguće“, izjavio je mađarski ministar insotranih psolova.

Izvor: portfolio.hu

Pročitajte i ovo...