Home VestiEkonomija Prvih 20 fudbalskih klubova s najvećim prihodom premašili šest milijardi evra

Prvih 20 fudbalskih klubova s najvećim prihodom premašili šest milijardi evra

by bifadmin

Prema 18. izdanju Fudbalske finansijske lige konsultantske kuće Deloitte, ukupni prihodi 20 fudbalskih klubova sa najvećim prihodima na svetu u prošloj sezoni dostigli su 6,2 milijarde evra, odnosno zabeležili su rast od 800 miliona evra (8%).

Den Džons, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitte-u, izjavio je da je rast vodeće dvadesetorke zaista impresivan. Premda su do sada samo Mančester Junajted i Real Madrid uspeli da premaše 500 miliona evra prihoda, Džons predviđa da će pet čelnih klubova taj prag dostići već do kraja sledeće godine.

Real Madrid je na čelu Liste fudbalskih klubova s najvećim prihodom već desetu godinu za redom, sa ukupnim prihodima od 549,5 miliona evra. Prihodi kluba porasli su za 30,6 miliona evra zahvaljujući rastu prihoda od prenosa utakmica od 15,9 miliona evra ( rast 8%) i rastu komercijalnih prihoda od 19,9 miliona evra (rast 9%).

Mančester Junajted je u sezoni 2013./2014. ostvario prihode od 518 miliona evra, čime se plasirao kao drugi na svetu po zaradi, skočivši s četvrtog za dva mesta i uvrstivši se kao jedini drugi klub koji je uspeo da probije granicu od 500 miliona evra.

Ostin Hulihan, viši rukovodilac u Deloitte-u, rekao je da je uprkos slabom početku sezone 2013./2014., komercijalna strategija Mančester Junajteda, usmerena ka pridobijanju partnera iz sveta i regiona, doprinela znatnom rastu prihoda. Komercijalni prihodi su u protekle tri godine porasli za 83 %. Zahvaljujući najnovijim poslovima sklopljenim s medijima koji pokrivaju Premijer ligu, prihodi od prenosa su takođe porasli, i to za 34% na 162,3 miliona evra. Njihov izostanak iz ovosezonskog evropskog takmičenja odraziće se na položaj kluba sledeće godine na Listi fudbalskih klubova s najvećim prihodom, ali ako uspeju da se vrate u Ligu šampiona u sezoni 2015./2016., velika je mogućnost da se za dve godine plasiraju među vodeće.“

Osam klubova Premijer lige ušlo je ove godine u dvadeset vodećih, među kojima su i Njukasl Junajted i Everton, kao još dva od već šest postojećih engleskih klubova na Listi fudbalskih klubova s najvećim prihodom. Zapanjujuća je koincidencija da je svaki klub iz Premijer lige ušao među prvih četrdeset po zaradi.

Hulihan je to objasnio rekavši da su se novi ugovori o prenosu Premijer lige za vodeće engleske klubove pretočili u ogroman porast prihoda. „Zapravao, svaki klub u Premijer ligi zabeležio je rekordne prihode u sezoni 2013./2014., a osam engleskih klubova među dvadeset vodećih ostvarilo je ukupne prihode od prenosa u iznosu od 1,1 milijardi evra. Premijer liga je trenutno u pregovorima oko idućeg ciklusa medijskih prava, tako da se predviđa dalji rast rezultata.“

Pročitajte i ovo...