Home VestiEkonomija Šta očekuju od 2015. godine milijarderi iz Davosa

Šta očekuju od 2015. godine milijarderi iz Davosa

by bifadmin

Milioneri koji su se okupili u Davosu zbog Svetskog ekonomskog foruma najzabrinutiji su zbog porasta terorističkih napada u svetu, pada cene nafte i sukoba u Ukrajini. Većina njih očekuje da će američki FED zadržati referentnu kamatnu stopu na veoma niskom nivou do kraja ove godine.

Blumberg je kroz intervjue sa nekima od njih došao do interesantnih zaključaka. Tako na primer irski telekomuniokacioni mogul Denis O’Brajen, predsednik Hamilton Grupe, brine o odnosima Rusije, Evrope i SAD. On smatra da EU, SAD i MMF treba da pomognu Ukrajini da izbegne katastrofalnu ekonomsku i dužničku krizu. Na pitanje šta je sada atraktivno da trištu O’Brajen kaže da ako bi mu neko dao 100 miliona dolara, on bi 60 miliona investirao u Yandex, rusku internet kompaniju koja ima 60% udela na tržištu u toj zemlji, a preostalih 40 miliona u mobilnog operatora VimpelCom Ltd. (VIP). Prema njegovoj proceni naftom će se pred kraj godine trgovati po ceni od 60 dolara po barelu.

Milijarder Edi Godrej pak tvrdi da će cena nafte biti 45 dolara po barelu, kao i da je najveća pretnja globalnoj sigurnosti Islamska država. On bi poklonjenih 100 miliona dolara investirao u američki dolar ili u zlato.

Jedan od 15 indijskih milijardera koji su sada u Davosu je i Rahul Badžaj. On smatra da su terorizam i nejednakost najveće pretnje po stabilnost globalnog sistema. Takođe misli da je dobra investicija ulaganje u akcije njegove porodične firme.

Po Mariju Moretiju, osnivaču italijanskog proizvođača cipela Geox SpA, zabrinjavaujći su evropska politika i porast uticaja populističkih partija u istoj. On misli da će nafta ove godine koštati 70 dolara po barelu a investirao bi takođe u dolar i zlato.

Što se tiče ruskih biznismena, David Jakobačvili, predsednik Bioenergy Corp., takođe ne očekuje rast američke referentne kamatne stope jer je “američka ekonomija u oporavku i sada im najmanje treba nešto što bi uplašilo investitore”. On ne očekuje rast cene nafte ove godine a najviše ga zabrinjavaju vojni sukobi u svetu. “Rešavanje ekonomskih problema nije tako teško ali zaustavljanje sukoba jeste”, kaže Jakobačvili.

Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...