Home VestiPolitika i društvo Svetski ekonomski forum: Najveće brige su nam konflikti, terorizam, klimatske promene i evrozona

Svetski ekonomski forum: Najveće brige su nam konflikti, terorizam, klimatske promene i evrozona

by bifadmin

Od Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu stiže upozorenje da će najveća pretnja u 2015. godini biti konflikti poput ruskog i ukrajinskog. Ovaj sukob je i do sada uticao na pogoršanje energetske situacije u Evropi kao i na lošiju ekonomsku situaciju u zemljama koje su izvozile u Rusiju, a analitičari očekuju dalje pogoršanje odnosa između dve zemlje u ovoj godini.

Alister Njuton, glavni analitičar političkih rizika u Nomuri, smatra Bliski Istok, Severnu Afriku i Rusiju regijama koje bi mogle veoma negativno da utiču na stabilnost finansijskih tržišta. Islamske militantne grupe podsetile su javnost da su jedna od najvećih pretnji na planeti posle prošlonedeljnog napada na satirični magazin Šarli Ebdo u Parizu u kojem je poginulo 17 ljudi. Odgovornost za ovaj napad je preuzela Al Kaida, ali WEF takođe upozorava da je jačanje Islamske države velika opasnost po mir i stabilnost u svetu. Inače ove dve militantne organizacije su među pet najvećih WEF-ovih briga u 2015. godini.

Među drugim velikim brigama nalaze se “ekstremni vremenski uslovi” poput poplava i jakih oluja koje izazivaju gubitak ljudskih života i veliku materijalnu štetu. Posebno zabrinjava podatak da je 15 od 20 svetskih megalopolisa (gradova koji imaju preko 10 miliona stanovnika) u priobalnim područjima gde bi trebalo da se veoma mnogo oseti rast nivoa mora. U ovim gradovima može doći do ekstremnih toplotnih talasa, velikih kiša ali i suša koje izazivaju nestašicu hrane i vode.

WEF izražava zabrinutost i zbog slabog tempa zapošljavanja u evrozoni, a samim tim i velike nezaposlenosti. Usporavanje ekonomskog rasta i tehnološke promene mogle bi nivo nezaposlenosti da zadrže na istom ili sličnom nivou do 2018. godine.

 

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...