Home VestiPolitika i društvo Vučić: Pregovori sa Esmarkom nastavljaju se u SAD

Vučić: Pregovori sa Esmarkom nastavljaju se u SAD

by bifadmin

Sudbina smederevske Železare i dalje je neizvesna, a ishod pregovora sa jedinim zainteresovanim kupcem tog preduzeća, američkom kompanijom Esmark, trebalo bi da bude poznat u narednih nekoliko dana. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da do petka, 13. februara, očekuje konačan dogovor sa Esmarkom o većinskom preuzimanju Železare.

Vučić je novinarima u pauzi skupa „Beogradski dijalozi“ kazao da ministar finansija Srbije Dušan Vujović sutra treba da otputuje u SAD na završne razgovore sa predstavnicima Esmarka.
„Vujović će sutra otići na konačne, završne razgovore. Ili ćemo postići dogovor ili ne“, rekao je Vučić.

Pregovori s rukovodstvom američke kompanije Esmark počeli su 27. januara. Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Sa Esmarkom se pregovara o 30 elemenata važnih za ugovor koji se odnose na obaveze obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železari. Esmark nastoji da dobije što više od drugog suvlasnika u Železari, odnosno od Vlade Srbije, pre svega garancije za kredite kojima bi finansirao povećenje proizvodnje u srpskoj čeličani. Sa druge strane, Vlada nastoji da se zaštiti i da spreči da se Esmark povuče kad potroši zalihe ili počne da pravi gubitke.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik 20 odsto kapitala Železare koju je februara 2012. kupila za jedan dolar od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Pročitajte i ovo...