Home VestiBiznis & Finansije Vujović najavio formiranje javnog elektronskog registra neporeskih nameta

Vujović najavio formiranje javnog elektronskog registra neporeskih nameta

by bifadmin

Ministarstvo finansija počelo je izradu zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara i prihvatilo inicijativu NALED-a da zakonom bude formiran javni elektronski registar svih neporeskih nameta koje plaća privreda, najavio je ministar finansija Dušan Vujović na radnom susretu sa članovima NALED-a u hotelu Crowne Plaza.

Kako je saopštio, tim zakonom biće omogućeno da potencijalni investitori iz registra dobiju spisak svih naknada koje će morati da plaćaju u zavisnosti od delatnosti kojom se bave i opštine u koju planiraju da ulažu. Ministar Vujović izrazio je očekivanje da će zakon o naknadama biti usvojen do kraja godine, a da će javni registar biti u funkciji od 2017.

– Paralelno sa ovim poslom ići ćemo i u pripremu zakona o finansiranju lokalnih samouprava i zakona o finansiranju AP Vojvodina i sa tim propisima uspostavićemo red i transparentnost u naplati neporeskih nameta – naglasio je ministar Vujović.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević ocenio je da bi usvajanje zakona o naknadama moglo da bude najznačajnija reforma u 2015. s obzirom na to privreda među najvećim problemima ističe opterećenje koje nose neporeski odnosno parafiskalni nameti. NALED je do sada evidentirao 384 neporeska nameta od kojih su 247 parafiskalni što znači da za njih privreda ne dobija bilo kakvu uslugu države ili ona ne odgovara plaćenom iznosu.

– Pored fiskalnog rasterećenja biće neophodno i administrativno rasterećenje privrede. NALED-ova Siva knjiga 7 donosi 100 preporuka kako unaprediti birokratske procedure od čega je gotovo 40% upućeno Ministarstvu finansija. Spremni smo da radimo zajedno na njihovoj implementaciji, kao što ćemo blisko sarađivati i u okviru Vladine zajedničke grupe za unapređenje konkurentnosti Srbije i pozicije na Doing business listi – rekao je Atanasijević.

Na sastanku, kojem je prisustvovalo više od 100 članova i partnera NALED-a, ministar Vujović govorio je o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, predstojećoj reformi javne uprave, restrukturiranju javnih preduzeća i smanjivanju javnog duga, a jedna od najvažnijih tema bilo je suzbijanje sive ekonomije. Kako je najavio, predstoji dubinska reforma poreske administracije koja će omogućiti lakše otkrivanje velikih izvora nelegalnog poslovanja.

Nije planirano povećanje poreza

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da bi ove godine Srbija mogla da zabeleži privredni rast od 0,2 do 0,5 odsto. Kako je naglasio, nije planirano novo povećanje PDV-a niti postojećih akciza, a biće razmotreno smanjivanje poreza na dobit.

Pročitajte i ovo...