Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Esmark

B&F reč nedelje: Esmark

by bifadmin

Prošle godine zvaničnici su nas uveravali da Železara Smederevo samo što nije prodata, i to Esmarku, privatnoj kompaniji koja je jedan od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika i treći proizvođač čeličnih ploča u SAD.

Naš premijer je tada egzaltirano govorio o mogućnosti da će dogovor za prodaju čeličane biti sklopljen do kraja 2014. godine, pa čak i o vatrometu (ne od novca građana) kojim će on biti proslavljen. Izneo je čak i svoje uverenje da novi vlasnici neće otpuštati već da će zaposliti novih 200 radnika.

U međuvremenu je ovaj plan pao u vodu, a građani, koji nije trebalo da plate čak ni vatromet, sada će finansirati nastavak rada Železare. Prešlo se na “plan B” u kome Vlada Srbije, novi – stari gazda smederevske Železare, treba da održi u životu fabriku, ovaj put bez državne pomoći, sve do pronalaska novog kupca.

 

Esmark 2

 

Profesor FEFA-e Mihajlo Crnobrnja smatra da pošto “Železara već 40 godina pored čelika pravi gubitke nama nije potreban plan B, već plan C što znači da se podvuče crta ispod njenih gubitaka i da se ona ugasi. Cela Srbija plaća preskupu cenu zarad opstanka samo 5.000 radnih mesta”.

No, bivši direktor Železare Smederevo Duško Matković je sugerisao da je u ovakvoj tržišnoj situaciji menadžment ugovor najbolje rešenje. „Budući tim treba da ima jaku međunarodnu dimenziju ali treba uključiti i domaće stručnjake, pogotovo u delu logistike, tehnologije i komercijale. Čini mi se da se prilike na tržištu kreću povoljno, pa uz podršku Vlade i premijera kakvu Železara ima, za dve do tri godine, uz krvav rad i dobar menadžment, strateški partneri će sami dolaziti u Železaru“ rekao je Duško Matković za Radio Beograd.

Da podsetimo, Železara, nekadašnji Sartid, gubitaš je od osnivanja, pre 45 godina, izuzimajući kraći period kad je bila u vlasništvu Ju-Es stila, koji je 2003. kupio to preduzeće u stečaju za 23 miliona dolara. Ona je uglavnom veštački održavana u životu zarad socijalnog mira, pod izgovorom da je stub srpske privrede, uprkos tome što sve ekonomske računice, a u pravljenju jedne takve učestvovao je i sadašnji ministar finansija Dušan Vujović, pokazuju da je njen opstanak nerentabilan.

 

Esmark 1

 

Novi pokušaj spasavanja smederevske čeličane izborom profesionalnog menadžmenta, nakon što su propali pregovori sa Esmarkom, jedinim zainteresovanim kupcem, više je kupovina vremena nego racionalna ekonomska odluka, piše Nova ekonomija.

Železara će sada dobiti stručno rukovodstvo, a taj “plan B” će biti na snazi najduže godinu, dve, do novog pokušaja privatizacije. Premijer Vučić je najavio da postoji više firmi zainteresovanih za upravljanje ovim preduzećem, a nije odoleo želji ni da se opet pohvali da ima nekoliko firmi zainteresovanih i za privatizaciju Železare.

U svakom slučaju, državi neće biti lako da obezbedi funkcionisanje Železare bez do sada najčešće korišćene pomoći u skoro svim segmentima privrede – subvencija – koje nisu po volji EU. Naime, Unija, po osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zabranjuje Srbiji da od februara ove godine daje državnu pomoć čeličnoj industriji, jer to narušava konkurenciju na evropskom tržištu.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...