Home VestiBiznis & Finansije Očekivanja investitora da će doći do raspada evrozone najviša od 2013.

Očekivanja investitora da će doći do raspada evrozone najviša od 2013.

by bifadmin

Očekivanja investitora da će doći do raspada evrozone, porasla su na najviši nivo u poslednje dve godine, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u utorak, prenosi Rojters. Ovaj sentiment je prevladao uprkos činjenici da je Grčka dogovorila nastavak programa pomoći sa partnerima iz evrozone.


Sentiks Indeks evro raspada (EBI) dostigao je najveću vrednost od marta 2013. godine. Danas 38 odsto ispitanika očekuje raspad zone u narednih 12 meseci, u odnosu na 24,3 odsto u januaru.
Novo istraživanje je sprovedeno između 26 i 28,februara 2015. godine i obuhvatilo je 980 uglavnom nemačkih pojedinačnih i institucionalnih investitora.
Grčka je dobila odobrenje za četiri meseca produženja njenog sadašnjeg programa spasavanja 24. februara, posle napetih pregovora između Atine i njenih međunarodnih kreditora.

„Čini se da novi program pomoći za zemlju nije ubedljiv i da će “grekzit” sigurno biti stalna tema u razmišljanjima investitora u narednim mesecima“, rekao je Sebastijan Vanke, viši analitičar u Sentiksu.
Očekivanja da Grčka napusti evro u narednoj godini porasla na 37,1 odsto sa 22,5 odsto, pokazuje istraživanje. Rojtersov pul ekonomista je sredinom dao jedan-prema-četiri šanse da Grčka napusti evrozonu u 2015.
EBI je bio na maksimumu od 73% u julu 2012., a dotakao dno- 7,6 odsto u julu 2014. godine.
Poslednji put kada je EBI dostigao sadašnji nivo zabeležen je u vreme izbora u Italiji i bankarske krize na Kipru koja je postala četvrta zemlja članica koja je ušla u program za spasavanje od bankrota.

Pročitajte i ovo...