Home VestiEkonomija Crna Gora uplatila avans Kinezima od 81 mil EUR za deo autoputa Bar-Boljare

Crna Gora uplatila avans Kinezima od 81 mil EUR za deo autoputa Bar-Boljare

by bifadmin

Crnogorska vlada uplatila je juče prvu ratu avansa od oko 81 mil EUR kineskoj kompaniji „China Roud and Bridge Corporation“ (CRBC) za prioritetnu deonicu autoputa Bar-Boljare.

Nadležni u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva potvrdili su agenciji MINA-biznis da će vlada, kada je u pitanju uplata istog iznosa avansa do kraja meseca, odnosno druge rate, ispoštovati sve ugovorom predviđene obaveze.

Vlada je ranije saopštila da prva rata avansa od 10% od ugovorene cene za projektovanje i izgradnju iznosi 80,95 mil EUR i da će istu vrednost imati i druga rata avansa.

Kapitalnim budžetom za ovu godinu za autoput Bar-Boljare predviđeno je 206 mil EUR, a pripremni radovi na autoputu bi trebalo da počnu u aprilu, preneo je sajt Cdm. Kapitalni infrastrukturni projekat vredan je 809,6 mil EUR, od čega je kredit Eksim banke oko 687 mil EUR. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Prioritetna deonica duga je 41 kilometar. Cena je 19,7 mil EUR po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China’s Communications Construction Company“ (CCCC).

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...