Home VestiBiznis & Finansije Građani Turske podržavaju centralnu banku, protive se političkim pritiscima na guvernera

Građani Turske podržavaju centralnu banku, protive se političkim pritiscima na guvernera

by bifadmin

Skoro 68 odsto turske populacije veruje da centralna banka treba da donosi odluke zasnovane na realnom ekonomskom stanju, dok samo 17 odsto ispitanika smatra da bi trebalo da donosi odluke u skladu sa uputstvima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pokazuje najnovije sitraživanje javnog mnjenja koje je sprovela agencija Metropol, prenosi Hurijet Dejli najuticajniji turski dnevni list. Turski izvoz je u januaru opao za 13% u odnosu na isti mesec lane, zbog pada vrednosti turske lire i vremenskih prilika. Centralna banka je već dva puta  spustila nedeljnu referentnu kamatnu stopu dva meseca za redom i sada je ona 7,5 odsto, dok izvoznici tražnje njeno spuštanje na 6 do 7 odsto.

Čak 52 odsto vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) podržava stav da centralna banka  treba da donosi odluke na osnovu onoga što ekonomski podaci ukazuju.

Oko 48 odsto stanovništva smatra da je vrednost dolara dramatično porasla u odnosu na tursku liru zbog porasta pritiskaErdogana na centralnu banku.

Najnovije istraživanje Metropola je sprovedeno na uzorku od 2.694 ljudi od 17 do 22 februara u intervjuima licem u lice.

Predsednik Erdogan je 28. februara, rekao da je onaj ko se suprotstavlja smanjenju referentne kamatne stope kriv za „izdaju“, povećavajući tako politički pritisak na centralnu banku.

„Postoji veoma ozbiljna pretnja od lobija za kamatne stope. Svako ko brani ovakve [visoke stope] je na usluzi lobiju koji podržava visoke kamatne stope. To je izdaja ovog naroda“, rekao je on.

Guverner Centralne banke Erdem Bascı je 27. februara odbacio glasine da će ga Erdoganove kritike da nije dovoljno brzo smanjio referentnu kamatnu stopu navesti da podnese ostavku.

Turska centralna banka je u januaru prošle godine preko noći povećala svoju referentnu kamatnu stopu sa 4,5 na 10 odsto da bi zaštitila liru od velikih fluktuacija na tržištu izazvanih tadašnjom najavom FED da će u doglednom vremenu zateći monetarnu politiku.

 

Pročitajte i ovo...