Home VestiPolitika i društvo I Dejvid Kameron predlaže “prinudni rad” za nezaposlene mlade

I Dejvid Kameron predlaže “prinudni rad” za nezaposlene mlade

by bifadmin

Britanski izbori su zakazani za ovaj maj a sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će njihovi rezultati biti veoma “tesni”.

Ali ako Torijevci pobede, obećava britanski premijer Dejvid Kameron, u okviru novih reformi socijalne pomoći mladi između 18 i 21 godine koji su bez posla, van studija ili prakse duže šest meseci, moraće da rade i do 30 sati društveno korisnog rada bez novčane nadoknade, kako bi zadržali status nezaposlenih lica.

Mnogi britanski mediji su oštro reagovali na ovu ideju, nazivajući je uvođenjem “prinudnog rada”. Oni pišu da se iza ovoga krije državna eksploatacija i kažnjavanje putem neplaćenog fizičkog rada kao što je to slučaj sa prestupnicima, umesto stimulacije i pomoći pri traženju odgovarajućeg, i dobro plaćenog posla. Politički oponenti kritikuju ovaj predlog jer “ima samo štap a ne i šargarepu”.

Premijer je međutim ostao pri stavu da će ova praksa smanjiti dugoročnu nezaposlenost mladih: “Uostalom, njima trebaju radno iskustvo, red i disciplina, i radne navike kao što je ustajanje i odlazak na posao svako jutro”.

Zato će mladi nezaposleni pored obaveznih 30 sati društveno korisnog rada, morati i 10 sati nedeljno da provedu u aktivnom traženju posla.

Ovaj program trebalo bi da obuhvati oko 50 000 mladih koji bi svoj rad ubuduće morali da ustupaju državnim i komunalnim službama ispod sindikalno dogovorene minimalne cene rada.

Pročitajte i ovo...