Home VestiPolitika i društvo U Srbiji se ne poštuju propisi u oblasti suve gradnje

U Srbiji se ne poštuju propisi u oblasti suve gradnje

by bifadmin

Grupacija Suva gradnja pri Privrednoj komori Srbije upozorila je, povodom rušenja plafona u osnovnoj školi u Vučju kod Leskovca, da se u Srbiji ne koriste materijali, niti se poštuju propisi u skladu sa evropskim standardima za oblast suve gradnje. Njeni članovi su apelovali na što hitniju reakciju za donošenje standarda i tehničkih propisa u oblasti suve gradnje.

„Velika je sreća da nije bilo dece u objektu prilikom pada plafona i da niko nije stradao. Iskoristili bismo ovaj događaj kao upozorenje i kao povod za konkretnu reakciju, tako da se ovakvi događaji više nikada ne ponove“, piše u saopštenju.

Kako su istakli u grupaciji Suva gradnja Srbije PKS, u toj školi nisu primenjivani sistemski materijali propisani standardima za suvu gradnju.

To bi trebalo da bude nauk za ubuduće da se prilikom suve gradnje treba pridržavati standarda, tehničkih propisa i preporuka proizvođača, njihove tehničke dokumentacije i uputstava za primenu. Prilikom ugradnje potrebno je upotrebljavati jedino sistemske komponente i sistemska rešenja proizvođača, sertifikovane od strane najuglednijih građevinskih instituta Srbije i Evrope. Jedino se primenom sistemskih materijala i tehnike ugradnje može obezbediti i garantovati kvalitet izvedenih suvomontažnih radova. Važno je izbegavati upotrebu nesistemskih, nekvalitetnih, neadekvatnih i nesertifikovanih materijala.

Nažalost u Srbiji postoje zastareli standardi u oblasti primene i ugradnje sistema suve gradnje i materijala za suvu gradnju.

Pročitajte i ovo...