Home VestiEkonomija Po 125 evra od deonica EPS za 4,8 miliona građana

Po 125 evra od deonica EPS za 4,8 miliona građana

by bifadmin

„Ideja je da već sledeće godine imamo EPS kao akcionarsko društvo. Od tog momenta bismo mogli da razmišljamo o eventualnom strateškom partnerstvu ili nekim drugim partnerstvima“, izjavio je nedavno ministar privrede Željko Sertić.

Ovaj potez uslov je da građani dobiju besplatne akcije tog preduzeća. Kolika će biti njihova vrednost i po koliko će akcija dobiti svako od nas, zavisiće od vrednosti “Elektroprivrede Srbije”, a čija je procena u toku. Naruku ide činjenica da je EPS regionalno dobro postavljena kompanija i da je u poređenju s drugim javnim sistemima odmakla u reformama.

U brokerskoj kući „Sinteza invest grupa” procenjuju da EPS u optimističnom scenariju vredi oko četiri milijarde evra.

„Građanima bi ukupno pripalo 15 odsto EPS-a ili 600 miliona evra. Svako bi pojedinačno dobio oko 125 evra“, ocenio je za “Blic” glavni broker u “Sintezi” Miroslav Radaković. On, međutim, dodaje da je procena EPS prilično nezahvalna. „Poslovni prihodi za 2013. su bili oko dve milijarde evra, što je bio rast od oko 24 odsto u odnosu na godinu ranije. Za 2014. godinu očekujemo nešto sporiju stopu rasta zbog majskih poplava. Ipak može se očekivati značajnije poskupljenje u 2015. To bi uvećalo i vrednost EPS“, navodi Radaković.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...