Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Deficit (u budžetu)

B&F Reč nedelje: Deficit (u budžetu)

by bifadmin

Prethodnu nedelju obeležila je još jedna rašomonijada koju su u medijima kreirali domaći političari i donosioci ekonomske politike zemlje, i sada već česti akter u našoj rubrici „Reč nedelje“, Međunarodni monetarni fond.

Naime, Vlada Srbije iznela je podatke o prvom kvartalu 2015. godine, tokom koga je zabeležen manji budžetski deficit od prognoziranog: 21,5 milijardi dinara, naprema ranije predviđenih 55 milijardi. To je u dobroj meri postignuto, istakao je premijer Vučić, zahvaljujući započetoj fiskalnoj konsolidaciji. Taj rezultat mnogi su dočekali kao signal da će zamrznute plate i penzije konačno biti povećane.

Istovremeno, javni dug države u februaru je povećan za dodatnih 500 miliona evra, i sada sa 24,2 milijarde evra iznosi oko 73,2% BDP-a Srbije. Raznovrsnoj statistici pridružio se i izveštaj MMF sa prognozama privrednog rasta Srbije, nimalo pozitivnim.

Deficit (u budžetu) 13 - 19. april 1

MMF veruje da će Srbija zabeležiti dalje usporavanje ekonomije sa između -1 i 0,5% BDP tokom 2015, a verovatno biti i jedina evropska zemlja u kojoj će se još povećavati nezaposlenost. U MMF-su prognozirali i veći budžetski deficit od onog koji u planu ima naša Vlada.

„MMF ume da pogreši“, uglas su povikali premijer, ministar rada Aleksandar Vulin, kao i ministar finansija Dušan Vujović. Taman kada je jedan statistički pokazatelj bio donekle pozitivan (budžetski deficit u decembru je, s druge strane, bio neočekivano visok, a očekivalo se da će u prva dva-tri meseca tekuće godine on biti u granicama očekivanog, ili ispod), pojavile su se nove sumnje u uspeh reformi, i to nepunih mesec dana pred posetu delegacije MMF i reviziju postignutog sporazuma sa ovom institucijom.

Nije MMF pogrešno procenio budžetski deficit, već Vlada„, istakao je Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu za „Danas“. I MMF i Vlada se, pritom, oslanjaju u svojim prognozama na nacionalnu statistiku, naveo je Savić. Postignuto smanjenje deficita u budžetu u prva tri meseca, prema njegovim rečima, biće teško održivo do kraja godine. Država u tom periodu nije puno trošila novac, a neka državna preduzeća su uplatila svoje dividende u budžet.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...