Home VestiEkonomija Da li je na pomolu rast obima trgovanja na Produktnoj berzi?

Da li je na pomolu rast obima trgovanja na Produktnoj berzi?

by bifadmin

Stabilnost. To je ključna reč koja kartakteriše berzansko tržište roba iz sektora primarnog agrara u proteklih mesec dana. Minimalne cenovne oscilacije i slaba tržišna aktivnost su postali uobičajena pojava na srpskom tržištu agrarnih proizvoda. Međutim, broj zaključenih kupoprodajnih ugovora i uočljivo veći promet u protekloj u odnosu na prethodnu nedelju, otvaraju perspektivu da bi u narednom periodu ovo tržište moglo da bude ponovo privlačno mesto za razmenu većih količina berzanskih roba. Naime, promet od 870 tona robe je tačno duplo veći nego prethodne nedelje, kao uostalom i vrednosni obim prometa koji je iznosio 18.269.700 dinara.

Statistika na tržištu kukuruza u nedelji za nama predstavlja ovo tržište kao izuzetno mirno i stabilno. Prosečna cena trgovanja je iznosila 17,76 din/kg (16,14 bez PDV), što je za zanemarljivih 0,18% veća cena nego prethodne nedelje. Ipak, podaci da se cena ove robe u toku nedelje kretala od 16,00 din/kg bez PDV, sa početka nedelje, pa do 16,30 din/kg tokom ovog nedeljnog perioda, te da je zaključeno ukupno 11 kupoprodajnih ugovora, otvaraju perspektivu ovom tržištu i daju za pravo očekivanju da bi naredna nedelja mogla da bude nedelja potpunog oporavka tržišta kukuruza. Ono što je primećeno kao sporadična pojava jeste podatak da se na domaćem tržištu kao prodavci pojavljuju izvoznici koji kukuruz koji je prvobitno bio namenjen izvozu, prodaju domaćim kupcima. Pritisak velikih zaliha i punih silosa i terminala na izvoznm lukama naterao je izvoznike na ovaj iznuđeni potez.

Soja je svoj kontinuitet u trgovanju preko novosadske berze potvrdila i tokom protekle nedelje. Cena tokom nedelje se za razliku od kukuruza kretala silaznom putanjom i to od početnih 40,80 din/kg bez PDV, pa do 40,50 din/kg, što je ujedno i bila cena na zatvaranju berze. Prosečna cena trgovanja je iznosila 44,76 din/kg (40,71 bez PDV) ili za 0,51% više nego prethodne nedelje.

Još jedna roba je bila predmet nedeljnog trgovanja na berzi u Novom Sadu. To je suncokretova sačma sa 33% proteina čija je cena od 26,40 din/kg (22,00 bez PDV) manja u odnosu na prethodnu nedelju za 3,51%.

tabela prodeks

PRODEX

Nedeljni promet na „Produktnoj berzi“, dupliran je u odnosu na prethodnu nedelju, ali se vrednosti nedeljnog količinskog obima prometa i dalje kreću ispod 1.000 tona. U strukturi prometa učestvovali su kukuruz, soja i suncokretova sačma, te su njihove cene bile i jedini faktor promena indeksne vrednosti PRODEX-a.

Cena kukuruza je tokom nedelje varirala u rasponu od 16,00 do 16,30 din/kg, bez PDV-a, da bi na zatvaranju trgovanja, poslednjeg dana radne nedelje, iznosila 16,20 din/kg, bez PDV-a, koliko je bila i prošlog petka. Istovremeno cena soje je blago porasla za 0,20 din/kg, dok je cena suncokretove sačme pala za 0,80 din/kg, bez PDV-a, u odnosu na prethodnu nedelju.

Kako je cena kukuruza ostala nepromenjena u posmatranom periodu „petak-petak“, a rast cene soje u potpunosti, sa stanovišta indeksne vrednosti PRODEX-a, kompenziran padom cene suncokretove sačme, berzanski indeks na današnji dan beleži identičnu vrednost, od 207,76 indeksnih poena, kao i prošlog petka.

SVET

Svetske izvozne cene pšenice su u proteklih nedelju dana uglavnom bile pod jakim pritiskom dobrih prognoza za sledeću žetvu u glavnim proizvodnim regionima SAD-a.

Povoljne kiše u regionima pod usevima HRW pšenice, takođe su dosta uticale na kretanje vrednosti. Rejting useva ozime pšenice, ostao su nepromenjen u odnosu na prošlu nedelju, na nivou od 42% dobar/odličan (34% prošle godine). Setva jare pšenice je na nivou od 36%, što je ispred petogodišnjeg proseka od 19%, s tim da je u Južnoj Dakoti setva došla do nivoa od čak 73%. Američki izvoz starog roda pšenice dotaknuo je minimu u marketinškoj godini. Izvezeno je samo 47.900 tona.

Najviše zahvaljujući dobrom napretku u zapadnim državama SAD-a, setva kukuruza je napredovala do nivoa od 9%, što je bolje od prošlogodišnjih 6%, ali i gore od petogodišnjeg proseka koji iznosi 13%.

U odnosu na prethodnu nedelju majski fjučers na pšenicu skuplji je za 0,65%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 1,49%.

Majski fjučers na soju je skočio za 1,26% u odnosu na prošli petak, dok je fjučers na sojinu sačmu na CME u padu za 1,49%.

U Budimpešti se cena fjučersa na pšenicu pala za 0,48%, dok je fjučers na kukuruz skuplji za 0,48% u odnosu na prethodnu nedelju. Majski fjučers na pšenicu u Parizu u posledjnih nedelju dana skočio je za 0,95%, dok je junski fjulers kukuruz pao za 1,22%.

Pročitajte i ovo...