Home VestiPolitika i društvo Programeri sa iskustvom najbrže do novog posla

Programeri sa iskustvom najbrže do novog posla

by bifadmin

 

U samom vrhu najtraženijih profila u Srbiji su stručnjaci iz oblasti IT indutrije i kandidati sa iskustvom u prodaji i razvoju tržišta, finansijama i računovodstvu, marketingu i sličnim oblastima. Slede ih inženjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine, a poslednjih nekoliko godina primetan je značajan porast tražnje za kadrovima u oblasti proizvodnje.

Iskustva kompanije ManpowerGroup u Srbiji govore da su upiti klijenata za IT stručnjacima u poslednje dve godine utrostručeni, a najtraženiji su Java, Android, iOS Net i PHP, ali i C++ i programeri sa iskustvom u drugim tehnologijama.

„Programer sa nekoliko godina iskustva u proseku dobija tri do četiri poziva mesečno sa predlogom da razmotri određenu otvorenu poziciju. Ipak, bez obzira na veoma velike potrebe klijenata za stručnjacima i česte teškoće u pronalasku adekvatnih kandidata sa iskustvom, IT kompanije u Srbiji vrlo su zadovoljne našim kadrovima i već više godina unazad primetan je znaćajan porast novih radnih mesta. Kao najznačajniji IT centri u našoj zemlji izdvajaju se Beograd i Novi Sad, a u poslednje vreme sve češće i Niš kao interesantna lokacija za IT start up kompanije“, rekao je Aleksandar Hangimana, generalni direktor ManpowerGroup za Srbiju.

Manpower grupa u Srbiji u poslednje tri godine konstatuje porast broja otvorenih pozicija za nova radna mesta. Najveća fluktuacija radne snage primetna je u Beogradu i Novom Sadu, gde su upiti klijenata najčešće vezani za pozicije koje su otvorene usled odlaska zaposlenog na drugo radno mesto i traži se njihova zamena.

Otvaranje fabrika u Srbiji, kako u automobilskoj, tako i u drugim industrijama dovelo je do masovnijih zapošljavanja kadrova na operativnim pozicijama, kao što su Proizvodni inženjeri, Inženjeri kvaliteta, Inženjeri za bezbednost i zdravlje na radu, Inženjeri održavanja i drugi. Budući da se fabrike otvaraju van većih gradova, tržište je uslovilo i sve češću migraciju eksperata iz Beograda i Novog Sada u gradove i opštine u kojima se razvija industrija kao što su Kragujevac, Subotica, Inđija, Pećinci i drugi, što smatramo pozitivnim trendom. Stručnjaci tehničkih profila često nalaze zaposlenje i u nekoj od zemalja Evropske Unije, dok kandidati sa ekspertizom u drugim oblastima najčešće pronalaze prilike za zaposlenje u zemljama Ujedinjenih Emirata.

Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji izuzetno visoka, poslodavci često imaju izazov da na tržištu rada pronađu stručnjake sa određenim iskustvom, specifičnim kvalifikacijama, znanjima, licencama, i slično. Ovi kadrovi najčešće su deficitarni na tržištu rada i već zaposleni kod drugog poslodavca, te se kompanije neretko bore na tržištu da privuku i zadrže kvalifikovane stručnjake.

Pročitajte i ovo...