Home VestiEkonomija Matijević kupio “Dijamant agrar” od Todorića?

Matijević kupio “Dijamant agrar” od Todorića?

by bifadmin

Srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića kompaniju “Dijamant agrar”, koja ima 4.500 hektara.

Dok se priča o tome da će najveći hrvatski biznismen Todorić i njegov “Agrokor” kupovati srpske uljare, to jest “Victoria oil” u Šidu, i tako značajno ojačati pozicije u prerađivačkoj industriji Srbije, ovdašnji “kralj mesa” mu uzima primarnu poljoprivrednu proizvodnju – njive, farme i sve ono što uz njih ide.

Pretežna delatnost “Dijamant agrara” sa sedištem u Zrenjaninu je ratarska proizvodnja, i to u proizvodnim centrima “Bratstvo”, “Stajićevo”, “Rasadnik” i “Planta”. Ima oko 160 zaposlenih. Uz ratarstvo, “Dijamant agrar” bavi se i uzgojem stoke, to jest junadi. Podsetimo, 2010. godine Ivica Todorić je otvorio farmu za tov junadi “Planta” u Futogu (u sastavu “Dijamant agrara”), a u nju je, uz otkupni centar voća i povrća u Begeču, investirao oko 12 mil EUR. Na “Plantinim” njivama u futoškom ataru, inače, proizvode se ratarske kulture i postižu dobri rezultati.

Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su “Frikom” “Mivela”, zrenjaninska fabrika “Dijamant”, koja je svojevremeno i osnovala “Dijamant agrar”. Jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare “Dijamant”. Ta fabrike je 2004. godine, kada ju je Todorić kupio, držala više od trećine tržišta ulja. U slučaju da preuzme i uljaru u Šidu, poznatu po brendu “Iskon” i najsavremenijem pogonu za proizvodnju suncokretovog ulja na Balkanu, imao bi najveći deo tog kolača. Međutim, spekuliše se i o tome da mu je u planu da proda uljaru “Dijamant”, a kao mogući kupci pominju se i srpske i evropske kompanije, tako da je, kada je o tržištu ulja reč, još uvek sve neizvesno.

Takođe, u Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća “Idea”, odnosno “Merkator-S”, kao i “Superkartica”. U našoj zemlji “Agrokor” zapošljava 7.000 radnika.

Matijević u Srbiji ima dvadesetak preduzeća i 128 maloprodajnih objekata. Ima oko 2.000 radnika, a obrađuje 27.000 hektara zemlje. I sada je najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a kupovinom 4.500 hektara od Todorića te pozicije će još više ojačati. Industrija mesa “Matijević” godišnje preradi četiri miliona pilića, 300.000 svinja i 13.000 junadi.

Ivica Todorić nije jedini stranac koji gazduje srpskim oranicama i kojih se domogao kupovinom ovdašnjih preduzeća koja su u svom sastavu imala i poljoprivredno zemljište. Po raspoloživim podacima, inostrane kompanije poseduju 22.000 hektara u Srbiji. Među njima je najveći irski “Baltic Property Investments”, koji ima oko 10.000 hektara, a iza njega je bio Todorić. Međutim, sada gotovo da ostaje bez oranica u našoj zemlji, a najveći hrvatski gazda naših njiva sada je Marko Pipunić, vlasnik “Žito grupe” iz Osijeka, koji nadomak Odžaka poseduje više od 2.000 hektara.

 

Sledeći je PKB

Miodrag Kostić i Petar Matijević udružili su se u konzorcijum da bi kupili “PKB korporaciju” a. d. u Padinskoj Skeli. Kako “Dnevnik” saznaje, za taj pazar pripremili su 100 mil EUR. PKB je poslednji od nekadašnjih giganata ne samo srpske već i SFRJ poljoprivrede, a njime upravlja Grad Beograd koji je u decembru prošle godine doneo odluku o privatizaciji tog kombinata. Prodaje se očekuje na leto. Petar Matijević je, kada je najavljeno da se osniva konzorcijum koji namerava da kupi PKB, prokomentarisao da je bolje da se takav kombinat i poljoprivredno zemljište nađu u domaćim rukama, a ne u rukama stranaca.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...