Home VestiEkonomija Srbija kao nova poslovna destinacija za švajcarske investitore

Srbija kao nova poslovna destinacija za švajcarske investitore

by bifadmin

Na poziv jedne od najstarijih švajcarskih kantonalnih privrednih komora CCIG iz Ženeve,  Privredna komora „Švajcarska – Srbija“ (SSCC) organizovala je 2. aprila u ovom švajcarskom gradu jednodnevni seminar sa ciljem približavanja „aktuelnog poslovnog ambijenta Srbije“ potencijalnim partnerima iz Konfederacije.

Cilj seminara je bio da za pedesetak prisutnih kompanija „da precizniji uvid“ u potencijale sprskog tržišta kao i da se pojasne komparativne prednosti brojnih slobodnih trgovinskih aranžmana koje Srbija ima zaključene sa Rusijom, Kinom, Turskom, CEFTA i EFTA.

„Srbija poseduje najveće tržište i de fakto je poslovni centar Zapadnog Balkana“, rekao je g. Ansgar Borneman, predsednik SSCC, istakavši da „uprkos teškoj ekonomskoj situaciji privreda polako ali sigurno kontinuirano raste. Svedoci smo odlučnosti i opredeljenosti aktuelne Vlade Srbije da sprovede sve neophodne reforme što je priznato i od strane MMF-a koji je nedavno odobrio trogodišnji stand by aranžman sa Srbijom. To je još jedan pozitivni signal za potencijalne investitore da Srbija pravi adekvatne poteze koji su neophodni za održanje ekonomske stabilnosti.“

Gospodin Borneman je ujedno i direktor marketinga Nestle Adria Grupe koja uspešno pojačava prisustvo ne samo u Srbiji već i širom Zapadnog Balkana.

Na g. Bornemana se nadovezala Ana Grujović, izvršni direktor SSCC-a, rekavši da su najveći potencijali srpskog tržišta u razvoju poljoprivrede, IT sektora, energetike, automobilske i industrije obrade metala. Grujovićeva je istakla da je za razvoj dugoročnih poslovnih odnosa između Srbije i Švajcarske izuzetno važno razvijati mala i srednja preduzeća, navodeći kao uspešne primere brojne firme koje posluju u sektorima obrade drveta, hrane, obrade metala i alumunijuma za švajcarsko tržište.

Prisutne kompanije iz Švajcarske još jednom su pokazale veliku zainteresovanost za rad u Srbiji uz naglasak da se više pažnje mora ubuduće posvetiti boljem upoznavanju svih zainteresovanih investitora sa zakonskim rešenjima od poreskih do administrativnih.

Na seminaru se čulo i to da su kompanije iz Konfederacije u poslednjih desetak godina investirale u Srbiju više od pola milijarde švajcarskih franaka a da su za obnovu poplavljenih područja dale više od 6 miliona franaka pomoći.

Takođe se u neformalnim razgovorima moglo čuti da se godišje na osnovu doznaka iz srpske dijaspore u maticu „slije“ od 300 do 600 miliona franaka.

Ako je suditi prema komentarima prisutnih skup je bio informativan i veoma značajan kako za privrednike iz Konfederacije tako i za srpske poslovne ljude.

Naredni sličan seminar Privredna komora „Švajcarska – Srbija“ (formirana  24. aprila 2014. godine) planira da organizuje u Cirihu u toku juna meseca uz učešće, kako je najvaljeno u Ženevi, i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Zoran Vitorović, Ženeva

Pročitajte i ovo...