Home VestiEkonomija Visa: Uskoro i u Srbiji bez keša, ali i bez plastičnih kartica

Visa: Uskoro i u Srbiji bez keša, ali i bez plastičnih kartica

by bifadmin

 

Prvobitni cilj kompanije Visa je bio povećanje korišćenja platnih kartica i „izbacivanje“ gotovine iz upotrebe, a sledeći, i to veoma izvodljiv, biće eliminisanje i „plastičnog novca“. Tradicionalne plastične kartice preseliće se u naše mobilne uređaje, i to veoma brzo, kažu predstavnici Visa-e.

Visa je u 2014. ostvarila je dvocifren rast plaćanja u Srbiji, uprkos pada potrošnje. Regionalni menadžer Visa-e za Jugositočnu Evropu Vladimir Đorđević, danas je istakao da je promet u Srbiji karticama banaka u sistemu Visa iznosilo pet milijardi dolara, što je 17 odsto više nego u 2013. Od te sume, 1,5 milijarde dolara, tj. oko 30% prometa ostvareno je direktnim plaćanjem robe i usluga, dok je preostali udeo ostvaren podizanjem novca na bankomatima.

Između ostalog, budući cilj Visa-e u zemlji je i da se taj udeo poveća u korist direktonog plaćanja, mada se može reći da je Srbija, kao najveće tržište regiona, već po mnogim drugim parametrima zrelo, zahvaljujući i dobroj pokrivenosti bankama.

Đorđević je naveo i da je u Srbiji izdato više od tri miliona Visa kartica, od čega je aktivno više od dve trećine.

Gost beogradsjke kancelarije Visa-e danas je bio i Andrej Šerbina, direktor sektora za inovacije i razvoj proizvoda SEE i CIS regiona. Šerbina je novinarima predstavio najnovije metode plaćanja i najavio uvođenje bezkontaktnog plaćanja Wave2Pay putem mobilnih uređaja. Ovu tehnologiju kao novinu za svoje korisniek u Srbiji juče je predstavila Banka Intesa.

Pročitajte i ovo...