Home VestiEkonomija Do kraja godine primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Do kraja godine primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

by bifadmin

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je da će do kraja godine biti doneti svi podzakonski akti koji će omogućiti početak primene Zakona o inspekcijskom nadzoru.

„Ovaj zakon je već usvojen a do kraja godine biće doneto sve kako bi on bio implementiran“, rekla je Udovički na panel diskusiji o tom zakonu u Beogradu. Ona je navela i da će zakon omogućiti da neregistrovani subjekti budu dostupni inspekciji, što će smanjiti korupciju i sivu ekonomiju u zemlji.

Udovički je dodala da je jako bitno da se razvije i privatni sektor kao i da će zakon omogućiti da se tačno zna šta je u čijoj nadležnosti u državnoj administraciji. „Moramo da investiramo u osnaživanje inspekcije“, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, do kraja meseca u skupštinskoj proceduri naći će se i Zakon o opštem upravnom postupku, koji će kao deo implementacije Zakona o inspekcijskom nadzoru omogućiti da država bude servis građana.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Ramon Vajdinger čestitao je ministarki što je taj zakon usvojen i ocenio da će on omogućiti bolju koordinaciju inspekcijskog nadzora.

Glavna tržišna inspektorka i pomoćnica ministra trgovine Lidija Stojanović navela je da će taj zakon kompletno pokriti sve faze procesa kontrole, preventivne kao i sankcione mere koje će inspektori preduzimati.

Koordinator Sektora za kontrolu Poreske uprave Miroslav Đinović istakao je da zakon predviđa i analizu rizika koja će uticati na poreske obveznike koji ne izmiruju svoje obaveze.

Panel diskusiju organizovali su NALED i trgovinsko odeljenje ambasade Austrije u Srbiji.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...