Home VestiEkonomija UBS kažnjen sa pola milijarde dolara zbog manipulacija na deviznom tržištu

UBS kažnjen sa pola milijarde dolara zbog manipulacija na deviznom tržištu

by bifadmin

Švajcarski bankarski gigant UBS nagodio se sa američkim vlastima pristavši da plati kaznu od 545 miliona dolara zbog nameštanja kursa i kamatnih stopa.

Ova banka će se izjasniti krivom za prevaru u SAD zbog manipulisanja ključnim kamatnim stopama i platiće kaznu od 203 miliona dolara (182 miliona evra). Da podsetimo, banka je prethodno zbog malverzacija već platila kaznu od 799 miliona dolara američkim i britanskim vlastima. Sada će od skoro pola milijarde vredne nove kazne, preostalih 342 miliona dolara (307 miliona evra), platiti američkoj centralnoj banci (Fed) uz obećanje da će promeniti način funkcionisanja svog sistema deviznih kurseva.

Pa ipak, ova banka je izbegla krivično gonjenje za manipulisanje deviznim kursevima, dobijajući od američkog ministarstva pravde uslovni imunitet zbog saradnje sa vlastima.

UBS je inače jedna od pet banaka (Morgan Čejs, Sitigrup, Berkliz i Rojal benk of Skotland) koje bi trebalo da se nagode sa američkim pravosudnim organima zbog manipulacije na deviznim tržištima, pri čemu bi ukupna visina kazne za banke mogla dostići šest milijardi dolara. Berkliz bi trebalo da plati najveću kaznu od skoro 2,8 milijardi evra.
Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...