Home Posle 5 Dom Jevrema Grujića kao nova muzejska atrakcija u Beogradu

Dom Jevrema Grujića kao nova muzejska atrakcija u Beogradu

by bifadmin

Tokom 12. Noći muzeja koja se održava 16. maja, premijerno će biti otvoren novi muzejski prostor Doma Jevrema Grujića, jedinstvenog spomenika kulture koji čuva zbirku od preko 400 umetničkih predmeta, sakupljanih tokom dva veka tradicije jedne diplomatske porodice. 

Svi posetioci će u autentičnom ambijentu gradske vile iz 1894. godine moći da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, kao i skulpture i stilski nameštaj. Biće izložena i jedna zbirka oružja iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka Petrovića, jedan od najatraktivnijih eksponata svakako će biti i pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar kraljevske porodice Obrenović i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

Prva diskoteka na Balkanu

Jedna od stvari koja je malo poznata našoj javnosti jeste da je u podrumu Doma Jverema Grujića otvorena čuvena diskoteka Kod Laze Šećera, prva na potezu od Trsta do Vladivostoka. Otvorena 1967. godine, ova diskoteka je bila sedište beogradskog noćnog života i obavezna stanica za zvezde poput Omara Šarifa, Marize Berenson, Alen Delona i drugih poznatih licnosti koje su tada dolazile u naš grad.

Diskoteka je zatvorena posle samo godinu dana, jer je kako su pisali tadašnji mediji “kvarila naprednu socijalističku omladinu”.

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17, sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine. Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za republiku Srbiju. Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

U ovom zdanju su tokom dva veka živele istorijske ličnosti značajne za srpsku državu i diplomatiju. Tokom šest generacija diplomatske tradicije sakupljeno je preko 400 umetničkih dela iz različitih perioda, koja danas čine zbirku, samim čudom spašenu tokom proteklih vremena. Većina dela su čak jedno vreme bila zakopana u podrumu kuće tokom Drugog svetskog rata, kako bi se sprečilo njihovo oduzimanje od strane Nemaca.

Istaknute ličnosti koje su živele u ovoj kući su: Teodor Herbez – Ministar Knjaza Miloša Obrenovića, Jevrem Grujić, državnik i diplomata, osnivač Liberalne stranke, Dr Slavko Grujić – istaknuti političar i diplomata, čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska biblioteka u Beogradu, Dr Milan Đ. Milojević- ambasador Kraljevine Jugoslavije u Budimpešti, Bernu, Beču, Hagu i Brislu i drugi.

Pokrovitelj postavke je Hemofarm Fondacija koja će organizovati zanimljivu aktivaciju za sve učesnike i vraćati ih u prošlost.

Pročitajte i ovo...