Home VestiEkonomija EBRD snizila prognozu rasta Srbije

EBRD snizila prognozu rasta Srbije

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je danas procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2015. godini sa 0,5 na 0,3 odsto, dok se u 2016. godini očekuje ubrzanje rasta na 1,8 odsto.

Prema Izveštaju EBRD o ekonomskim izgledima u regionu, ekonomska situacija u Srbiji u prošloj godini bila je izazovna, dodatno otežana poplavama, što je gurnulo srpsku ekonomiju nazad u recesiju sa padom BDP od 1,8 odsto.

Najvažniji privredni sektori, uključujući proizvodnju struje i rudarstvo, bili su u velikoj meri pogođeni poplavama, što je presudno doprinelo padu BDP Srbije u 2014. godini.

Početna mere fiskalne štednje, obavezne u okviru novog programa Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), snizile su domaću tražnju i u 2015. godini, ali će popuštanje monetarne politike i niska osnovici iz 2014. u pomoći oživljavanju rasta BDP u ovoj godini, ocenili su analitičari EBRD.

„Očekujemo skromni opravak u 2015, sa rastom BDP od 0,3 odsto, a ubrzanje ekonomskog rasta na nešto ispod dva odsto u narednoj godini zahvaljujuću uspešnoj primeni makroekonomskog programa, daljem popuštanju monetarne politike i poboljšanjima uslova poslovanja“, navodi EBRD.

Analitičari EBRD očekuju i ubrzanje realizacije glavnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

MMF je ove sedmice popravio projekciju ekonomskog rasta Srbije sa minus 0,5 na nula, dok iz Vlade Srbije očekuju blagi rast BDP u ovoj godni i pored toga što je budžet napravljen uz projekciju pada BDP od 0,5 odsto u 2015.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...