Home VestiEkonomija Najplaćeniji direktori u SAD

Najplaćeniji direktori u SAD

by bifadmin

Najplaćeniji direktori američkih kompanija dolaze iz medijske industrije, pokazuje lista na kojoj među 10 direktora s najvećim zaradama čak šest dolaze iz sveta medija i zabave.

Među superbogatim rukovodiocima ima i direktora farmaceutskih kompanija koje u proseku najviše plaćaju svoje vrhovne šefove, pokazuje lista koju su sastavili agencija Asošiejtid pres i kompanija Ekvilar (Equilar).

Direktor s najvećom zaradom u SAD je Dejvid Zaslav iz Diskaveri komjunikejšn (Discovery Communications) koji je s povećanjem plate od 368 odsto prošle godine dobio 156,1 milion dolara.

Na drugom mestu se nalazi šef televizije Si-Bi-Es (CBS) Lesli Munves sa 54,4 miliona dolara. Na trećem je sa 44,3 miliona dolara Filipi Dauman iz Vajakoma (Viacom), koji obuhvata i internet, film i kablovsku televiziju.

Na četvrtom mestu je direktor Volt Diznija (Walt Disney) Robert Iger sa 43,7 miliona dolara, a peta Marisa Mejer iz Jahua (Yahoo) sa 42,1 miliona dolara.

Slede Leonard Šleifer iz Regenerejšn farmaseutikals (Regeneron Pharmaceuticals) sa 42 miliona dolara, Mark Beniof iz Sejlsforsa (Salesforce.com) sa 39,9 miliona, Džefri Lajden iz Verteks farmaseutikalsa (Vertex Pharmaceuticals) sa 36,6 miliona dolara, Brajan Roberts iz Komkasta (Comcast) sa 33 miliona dolara i Džefri Bevks sa 32,7 miliona dolara.

Jedan od razloga zašto su direktori medijskih kuća među najplaćenijima jeste i to što oni kao sa svojim radnicima rade s veoma bogatim zvezdama.

Zarade direktora u SAD porasle su u 2014. petu godinu za redom, pošto je rast na berzama doveo i do porasta dela koji direktori primaju u akcijama. Zarade direktora kompanija obuhvaćenih indeksom Standard end Pur 500 u proseku je porasla na rekordnih 10,6 miliona dolara, pokazuje istraživanje Ekvilara i AP-a.

Najplaćeniji Zaslav predvodi Diskaveri od 2007. godine, a zarada mu je znatno skočila pošto je ispregovarao novi ugovor prema kojem će na tom mestu biti do 2019. Njegova osnova plata je tri miliona dolara, ali je dobio i šest miliona dolara u novčanim bonusima, a u akcijama i hartijama od vrednosti je dobio još 145 miliona dolara.

Pod Zaslavovim vođstvom, Diskaveri, koji poseduje i kanale TLC, Enimal plenet (Animal Planet) ili Opra Vinfri Netvrok (Oprah Winfrey Network), uspešno je proširio poslovanje kupovinom Jurosporta (Eurosport). Akcije te kompanije su porasle za 243 odsto od kada je Zaslav na čelu.

S druge strane, prošle godine je došlo i do izvesnog smanjenja u jazu između zarade direktora i prosečnog radnika. Generalni direktor je prošle godine u proseku zarađivao 205 puta više od prosečne plate radnika, dok je godinu dana ranije to bilo 257 puta. Jaz je ipak veći nego pre šest godina, pre recesije, kada su direktori zarađivali 181 puta više nego radnici.

Žene među direktorima imaju prosečno veće plate nego muškarci. Prosek za direktorke je 15,9 miliona dolara, dok je kod direktora to 10,4 miliona dolara.

U proseku su najplaćeniji direktori iz zdravstvene industrije sa 13,6 miliona dolara, zatim industrije bazičnih materijala što obuhvata naftu, rude i hemijske kompanije. Najveći pad je bio među finansijskim kompanijama, čiji direktori su u proseku zaradili 10 miliona dolara.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...