Home VestiEkonomija Sberbanka nudi zaštitu domaćim izvoznicima u Rusiju

Sberbanka nudi zaštitu domaćim izvoznicima u Rusiju

by bifadmin

Sberbanka Srbija predstavila je danas u Privrednoj komori Beograda instrument za zaštitu srpskih izvoznika na rusko tržište od valutnih rizika koji se sastoji iz tri finansijska proizvoda: terminskog ugovora, kreditne linije u rubljama i kreditnog osiguranja.

Direktor sektora za mala i srednja preduzeća u ovoj banci, Vladimir Bošković, rekao je da je ovaj instrument ponuđen u saradnji sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza da bi se sprečila šteta koju zbog fluktuacije kursa rublje, odnosno devalvacije imaju svi oni koji izvoze na rusko tržište sa odloženim plaćanjem. U poslednje vreme se rublja stabilizovala, ali i dalje postoje veliki valutni rizici zbog kojih srpski izvoznici mogu da imaju gubitak od oko 10 odsto vrednosti izvezene robe mesečno, istakao je Bošković.

On je naveo da je cena kompletnog aranžmana zaštite od valutnih rizika do 3, 5 odsto mesečno ukoliko se koriste sva tri proizvoda što je mnogo manji trošak nego ukoliko bi izvoznik sam finansirao kašnjenje dospelog plaćanja. Prva dva finansijska proizvoda pokrivaju potraživanje u celosti dok se kreditno osiguranje odnosi na 85 odsto vrednosti izvezene i isporučene robe čije plaćanje kasni ili je odloženo po ugovoru. Ruski uvoznici favorizuju ponude u rubljama i izvoznici ih upravo zbog toga i prihvataju iako postoje negativne posledice zbog valutnih rizika koje mogu izazvati dodatne troškove za one koji izvoze, istakao je Bošković.

Sberbanka Srbija je domaća banka sa inostranim kapitalom u većinksom vlasništvu ruske države. Nalazi se u sistemu Sberbanke Evropa koja obuhvata 11 zemalja i ima oko 60.000 klijenata.

Pročitajte i ovo...