Home VestiEkonomija Opštine iz regiona u investicionoj misiji u Nemačkoj

Opštine iz regiona u investicionoj misiji u Nemačkoj

by bifadmin

Saradnja gradova i opština u jugoistočnoj Evropi i uvođenje regionalnog standarda rada lokalnih administracija ključni su preduslovi za uspešno privlačenje velikih ulaganja i ekonomski razvoj, ocena je učesnika investicione misije u Berlin, u kojoj su učestvovali predstavnici devet lokalnih samouprava iz Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije.

Investicionu misiju organizovali su NALED i GIZ Otvoreni regionalni fond za unapređenje opštinskih usluga kao podršku prvim dobitnicima regionalnog certifikata o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), s ciljem da se upoznaju sa najboljim praksama lokalnog ekonomskog razvoja u Nemačkoj i predstave potencijalnim ulagačima.

Lidere i predstavnike Bjelovara, Ivanca, Sanskog Mosta, Prijedora, Rume, Pirota, Leskovca, Stare Pazove i Velesa na početku misije primila je gradonačelnica Berlina Dilek Kolat s kojom su razgovarali o načinima na koji je nemačka prestonica nakon vrlo teške ekonomske situacije po spajanju dve Nemačke, uspela da izraste u grad i pokrajinu sa najvišim stopama rasta.

Organizovana je i poseta okrugu Oberhavel i gradovima Oranienburg i Potsdam koji po svojoj veličini i strukturi odgovaraju najvećem broju lokalnih samouprava u jugoistočnoj Evropi i gde su učesnici misije imali priliku da obiđu lokalne kompanije i razgovaraju o mogućnostima povezivanja. Takođe, oni su obišli najveći naučno-tehnološki park u Nemačkoj i jedan od tri najveća u Evropi – Adlershof. Taj poslovni inkubator, koji je spojio nauku i privredu, za 25 godina omogućio je razvoj više od 1.000 kompanija i brojne inovacije za nemačke proizvode.

Predstavnici opština regiona složili su se da je prolazak kroz program Certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) značajno unapredio rad njihovih administracija kao servisa građana i privrede, povećao vidljivost i atraktivnost za investitore i stvorio ključne spreduslove za primenu najboljih evropskih praksi u lokalnom ekonomskom razvoju.

Regionalni certifikat BFC SEE do sada je steklo 12 lokalnih samouprava u četiri zemlje, a više od 50 trenutno prolazi kroz proces certifikacije. Na III Jadranskom kongresu, 26. maja u Neumu, lideri institucija regiona dodeliće nove certifikate opštinama koje su ispunile neophodne uslove.

U investicionoj misiji učestvovale su i institucije koje sprovode BFC SEE program – Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Privredna komora RS, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta BiH, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH), Centar za lokalni ekonomski razvoj (Hrvatska), Zajednica jedinica lokalnih samouprava Makedonije (ZELS), Savez makedonskih privrednih komora (MCC) i NALED (Srbija). Projekat je podržan putem GIZ Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga koji zajednički finansiraju Vlada Savezne Republike Nemačke i Vlada Švajcarske.

Pročitajte i ovo...